Om webbplatsen | Kontakt

Beflita sig?

I hyresavgift upptages en krona per dag för person över 16 år. Häri inbegripes ersättning för normal elektrisk förbrukning. KDC (kustdistriktschef) kan beträffande befattningshavare, som särskilt beflita sig om vården av Tullverkets egendom, eller eljest då speciella skäl föreligga, nedsätta eller helt befria från avgift.

Så här var protokollet i Tullverkets Östra Kustdistrikt företagsnämnd formulerat i den 26 februari 1954. Chefen var Kustdistriktschefen Olof Monthan en av de mest betydelsefulla personerna i Tullverkets moderna historia. Det här beslutet innebar att en tulltjänsteman i det här fallet en kusttulltjänsteman få möjlighet att någon vecka under sommaren med sin familj hysa in sig på Barösunds Tullstation på ön Kättilö utanför Valdemarsvik och Fyrudden.

Jag vill hävda att demokratin och det personalsociala ansvaret i vissa avseenden var högre på den tiden än den är för närvarande. Av texten kan man utläsa att man var vuxen vid sexton års ålder och det gick att belöna de som hjälpte till att förvalta Tullverkets byggnader kunde få bo gratis. På den tiden var det ordning och reda för då ägde Tullverket själva sina fastigheter. Jag har aldrig tidigare stött på ordet ”beflita sig”, det är vackert och speglar att det lönar sig att ta ansvar. Datorns stavningsprogram tog ordet direkt så jag måste ha missat något.

Varför är alla vindkraftverk vitfärgade?

Vad jag förstår så har vi för närvarande ca: 900 vindkraftverk och målet är 6000 st. Det påstås att ett vindkraftverk kan försörja 1000 hushåll med el vilket skulle innebära att 6 miljoner hushåll hade sin el säkrad. Från början var jag skeptisk men nu börjar det likna något. Det jag inte förstår det är fantasilösheten att måla alla vita eller möjligtvis vitgrå. Det hade varit bättre med gröna eller blå då hade de ju smält in i skog och himmel. Kanske är det lättare för kråkorna att se det vita så det inte flyger in och skadar sig men de är nog smartare än så.

Det är inget orimligt i att ha 6000 vindsnurror de kommer knappt att märkas i det vidsträckta Sverige. Kör vi hårt med berg- och luftvärme kan det bli riktigt bra. Men det är rätt att hålla dörren öppen för kärnkraften och åtminstone hålla igång de kärnkraftverk vi har just nu. Skall vi sedan köra våra bilar på el då får vi nog ladda flera kärnkraftverk om någon vågar. För övrigt så tycker jag mig minnas att många kärnkraftverk också är vita. Vitt kanske är någon form av favoritfärg i elbranschen.

Jag har sagt det förut och säger det igen, har vi tillgång till billig och bra energi samt välutbildade människor då klarar vi allt, t.o.m. att byta planet om det behövs och när den tiden är inne. För min del så blir jag nog kvar på jorden ”av lätt insedda skäl”.

Något har gått fel!

Det finns tydligen ett stort intresse från media att direktrapportera huruvida Zlatan skall byta klubb eller inte. Är detta verkligen av allmänintresse värd mer än en notis, för min del vore det en nyhet om han började spela i NHL. Jag är inte särskilt intresserad av fotboll där vuxna personer jagar omkring på en gräsmatta efter en boll. Än mer oförståeligt är att vissa av dessa gräsmattenyttjare som t.ex. Zlatan kan tjäna 120 miljoner om året på detta utan att någon har synpunkter. Vi har väl fler proffsspelare än Zlatan, den börjar snart bli ett löjets skimmer över denna bomullsjournalistik.

En statsminister i Sverige tjänar omkring ett hundra tusen i månaden. Han eller hon har ansvar för en hel nation och en fotbollsspelare kan tjäna kanske 100 gånger mer utan att någon ifrågasätter detta. De som tittar på fotboll har all min respekt men är det verkligen värt att betala dessa dyra biljetter för att gynna miljardärer som i slutändan har noll lojalitet mot den klubb som supportrarna nästan kan gå i döden för.

Det var knasigt när amatörerna som t.ex. Gunder Hägg fick sluta för att han fick några hundralappar. Det är lika knasigt att man kan tjäna miljarder på vissa idrotter. Avarterna är fotboll, ishockey och golf som verkar vara de idrotter som har de värsta spenderbyxorna på sig. Det är i alla fall märkligt att de kan tjäna mer än en statsminister.

Skapas någon vackert byggnad det här århundradet?

När man besöker bruken i Uppland så är det fantastiskt fina miljöer som har en tuff historia för de människor som deltog i de hälsofarliga och skitiga jobben. Idag är det kulturminnesmärken och välvårdade hus och parker. Det finns historia och skicklighet från den tidigaste industriepoken.

Vad kan vi visa på idag och vilka byggnader kommer framtidens människor att beundra. Inga industribyggnader torde överleva sin 50 årsdag utan de lador som byggs kommer att vara jämnade med marken. Kommer affärscentrumet i Kungens Kurva utanför Stockholm att vara kvar om hundra år. Knappast, det kommer successivt att rivas och nya köplador växer upp.

Möjligtvis kommer något glashotell överleva men det är tunt med arkitektoniska mästerverk de senaste 70 åren.

Sista spiken i fast telefoni!

Nu har en miljon människor redan första dagen ringt via gmail. I USA är det gratis men i Europa lär det kosta pengar att ringa. Många ringer redan via skype men jag behärskar inte den konsten ännu. Att ha ett fast telefonabonnemang känns mossigt för mig så det är uppsagt. Helt klar är att bakeliten och de två trådarna tjänat ut sitt syfte.  Kommunikation via telefon kommer att gå andra vägar. Jag hoppas det kan ske så att kostnaderna för konsumenten blir nästintill noll kronor.

Det är bara att konstatera att Gogle har tagit greppet och nu är störst. Jag tycker de har bra produkter men de får inte få ensamrätt på nätet. EU:s konkurrensmyndighet verkar inte bry sig om sådana här småsaker de har fullt upp med att reglera bort närproducerad livsmedel till förmån för långa transporter. Hur som helst så ligger Gogle på fram kant och har bra program.

Det börjar bli jobbigt!

Det börjar redan bli jobbigt med valrörelsen när ett block lägger ett förslag så svarar det andra blocket att det inte är något bra förslag. Det är fantasilösa svar som inte känns bekvämt eller helt sanningsenligt, det verkar som att man skall vara emot för det skall vara så. Går det ett halvår kan man föreslå det man var emot tidigare. Den här typen av retorik blir som att tala med ett barn i trotsåldern och det skadar politiken i alla fall stör det mig.

Vi som är konsekvensfilosofer känner inte för den här typen av retorik, vi vill se pragmatiska lösningar syftande till något bra. Vad jag förstår så finns det folk som gillar sandlådedebatter men för min del har jag växt ifrån den debatt som nu pågår. Jag har under livet mött den här typen av människor och de är enbart tröttsamma och tillför inget. Någonting i motståndarens förslag måste väl vara bra. Jag kan respektera när man kommer med ett eget förslag som man tycker är bättre men att alltid vara emot känns sandlådeaktigt.

På något sätt tror politikerna att man måste vara emot för det ingår i rollen. Det tror jag bygger på en egen osäkerhet i sin roll. Den politiker som vill något och är säker i den är inte emot allt utan likt en karatemästare tar kraften från motståndaren och i det här fallet motargumentet för att stärka sin egen åsikt.

Regeringen är inte bra på utbildningspolitik!

De flesta av regeringens beslut och program är inte mycket att bli upprörd över. När det gäller utbildningspolitiken så är det inte godkänt. Det har varit kalabalik kring studiebidragen och poängsättningen och det har varit både hit och dit när det gäller tillträde till högskolan. Upp till gymnasiet är det väl inte så mycket att orda om. Det jag inte kan förstå det är att det inte sitter en dator på varje studieplats i hela skolvärden. Allt annat är ju ett slags 1950-tal.

En av mina käpphästar som jag tycker är den bästa reform som genomförts det är Komvux. Komvux ger många en andra chans och jag känner massor av människor som kommit på bättre tankar längre fram i livet och sedan gjort akademiska karriärer. Det är tråkigt att Reinfelt ser ut som en fiol i ansiktet när Komvux nämns. Här får du tänka om statsministern för här har du helt fel.

Totalt sett får den borgerliga regeringen underkänt av mig när det gäller utbildningspolitiken i övrigt tycker jag att de gjort ett bra jobb.

Tullmuren!

Jag är inte särskilt intresserad av fotboll men jag följer med något. Enligt min åsikt så talar sportjournalister och andra sk. experter mest om de stora lagen i elitserien. Det är AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och Göteborg.  Att det finns några nya lag från mindre orter det nämner man nästan aldrig. Mjällby laget från den lilla orten i Blekinge tar man nästan inte i sin mun fastän de ligger femma just nu.

Jag tycker det finns större anledning att tala om Mjällby än de stora lagen som har en svans av huliganer och bärsärkar. Deras framfart kan mera liknas vid kalabaliken i Bender än en trevlig fotbollskväll. Jag tycker det är tid att tona ner de här hulliganlagen till förmån för de hulliganfria som t.ex. Mjällby som är riktigt framgångsrika utan supporter som har baseballträn med sig.

För nästan femtio år sedan 1962 gick ett lag som hette Högadal upp i Allsvenskan. Högadal är en liten del av Karlshamn och kvartersgänget gick rätt upp i Allsvenskan med enbart egna spelare. Lagets stöttepelare var tulltjänstemänen i Tullmuren som spelade i backlinjen. De tjänade inga pengar på sin fotboll och fick knappt ledigt från Tullverket för att spela sina Allsvenska matcher som då var Elitserien. Idag är det för mycket pengar i fotbollen och jag går därför aldrig på en match där jag får betala.

Tullmuren bestod av målvakten Sven-Erik Bergström, högerback Torsten Hansson, centerback Kjell Larsson och vänsterback Torsten Åkesson, alla tulltjänstemän vid Tullkammaren i Karlshamn. Av namnet ”tullmuren” framgår att de var en slags fotbollens Sven Duva, de ”släppte ingen j-vel över bron”. Snart faller deras prestationer i glömska men då var idrotten ren och det fanns ingen svans av ligister. Det finns all anledning att minnas dessa stronga grabbar.

Idag är sommaren slut!

När sommarens sista sommarprogram tonat ut ur P1 då är sommaren slut. I alla fall den lättjefulla delen nu startar verksamheten i företag och föreningar. Apropå sommarprogrammen så kan man definitivt säga att jämställdheten är uppfylld, det har varit lika många dåliga manliga som kvinnliga dåliga sommarpratare och med några få undantag när, så har serien inte varit lika bra som den har varit. Två program utmärker sig som extra bra och det är Percy Barnevik och Annika Östbergs sommarprogram.

Ett annat tecken på att sommaren är slut är att skolbarnen tågar iväg till skolan och studiekataloger fyller brevlådan. Det känns trist att nu är den fina sommaren slut men ännu finns det några fina veckor kvar innan det kalla novemberregnet vräker ner över våra axlar. Nu drar alla aktiviteter igång och planeringsdagarna är prioriterade det är bara att hoppas på att jag kommer ihåg alla de 50 olika gillesdanserna från förra terminen och att hjärtat tickar på.

De närmaste veckorna kommer vi att ”få skavsår i öronen” av alla politiker som predikar sitt budskap. Hur det än är så är det viktigt att folk ställer upp som politiker, det är otacksamt många gånger och det är lätt att lessna. Jag förstår inte hur de orkar att ständigt konfronteras med dem som alltid är mot. Innan novemberregnet faller så vet vi vem som styr och ställer i det här landet.

Språket ett sätt att kasta skit och pärlor!

När en person av någon anledning får sluta sin anställning så kan man hantera argumentationen på olika sätt. Är det synd om personen som tvingats sluta en anställning eller uppdrag och det finns empati för vederbörande då har han fått avgångsvederlag eller omfattas av någon form av trygghetsavtal.

Har vederbörande tvingats avgå då har formuleras samma förmån språkligt som ”fallskärm” fastän det är samma avtal. För att det skall stinka ännu mer så räknar man ut vad vederbörande totalt kommer att få i ersättning om han inte jobbar de närmaste tre åren. Det ligger i människans natur att formulera sig elakt när det sticker i ögonen fastän det är samma avtal som gäller i mina exempel.

Det finns också många sätt att be någon ”dra åt helvete” utan att uttrycka sig så drastiskt. Vid ett tillfälle fick jag kritik av en överordnad och mitt sätt att civiliserat be vederbörande ”dra åt helvete” var att säga jag har aldrig fått den här typen av kritik under mitt liv så jag måste reflektera några dagar över vad personen sa. Risken är att vederbörande inte är tillräckligt begåvad för att förstå.

Språket är en härlig uttrycksform som växer fram när man lärt sig hantera både gödsel och sax för ansning av det vildvuxna.

Arkiv