Om webbplatsen | Kontakt

Styrelseproffs!

Jag har under mitt arbetsliv sett de så kallade styrelseproffsen. De kan komma till ett möte utan dagordning, inte läst föregående protokoll och vara helt okunniga om operativ verksamhet. Vi har förbannat dåliga styrelser och styrelseordföranden i många av våra ledande börsföretag. De har ett stort ansvar för att vi inte har ett Samsung i Sverige. De ”styrelseproffs” jag sett är i ”nullitetstligan” och i det närmaste helt odugliga.

Tidigare har jag skrivit om VD:ar i börsnoterade företag och deras tillkortakommanden och idag sågar jag styrelserna och i morgon återkommer jag till riskkapitalisterna eller bunkerkrigarna. De senare var skickligare förr, de såg till maximal vinst, hänsynslöst och utan hänsyn till sin egen framgång och det var hederligare än dagens falska och skenheliga riskkapitalister.

IKEA är ett svensk SAMSUNG, de flesta av de övriga företagen dess ledare och styrelser är som torghandlare, jämförelsevis. Varför lyckas IKEA men inte SAAB, det handlar om ledaren och styrelsen.

Vart tog alla industriledare vägen?

I Sverige hade vi varv som byggde båtar, Luxor som  byggde TV och radioapparater, tre biltillverkare med både lastbilar och personbilar, telefontillverkare, flygplanstillverkare, flera läkemedelstillverkare. Vi var som Samsung är nu och kunde tillverka all dåtidens tillgänglig modern utrustning. Idag är nästan all sådan tillverkning såld eller nedlagd av lönsamhetsskäl.

Vem bär då skulden till detta jo i mina ögon är det företagsledarna som inte haft tillräcklig kompetens och fantasi för sitt uppdrag. Vi måste få bättre ledare i Sverige för nu är vi nere på en bottennivå. Vi har nog världens sämsta direktörer i det här landet. Min oro går nu till finansvärlden och bankerna där jag ser samma tendens med mediokra ledare, giriga och fantasilösa. Vi gnäller på våra politiker men de här personerna kan ställa till det värre.

Vi har några bra företagsledare i de stora bolagen men de riktigt bra finns i mindre och medelstora bolag och varför får de aldrig chansen och vill ta stora utmaningar.

IKEA Sveriges bästa företag och ledare!

Jag blir förbannad när ett program som, Uppdrag granskning som passerat bäst före datum kritiserar IKEA. Är det något företag som inte borde attackeras så är det IKEA. Titta istället på alla de andra som letts av mediokra VD:ar. Vi har Eriksson, Volvo personbilar, ASTRA, Pharmacia och Sandvik som verkligen borde nagelfaras. Scania har faktiskt haft en bra VD som förlorat matchen mot en oduglig styrelse

De övriga har inte lyckats att skapa ett företag som överlever utan ha valt att sälja ut verksamheten till utlänningar och rädda sig själva. Svanberg och ”Small people” blev ett hedersomnämnande av en  VD som gick till ett dukat bord på Ericsson och lämnade innan desserten. Det är så man får uppstötningar. Det vimlar av medelmåttiga VD:ar i Sverige och granska dem men ge fan i Kamprads IKEA och den skickligaste.

Titta aldrig på uppdrag granskning de vill numera bara fälla stora villebråd inte skapa rätt.

Problem om bin sticker!

Snart börjar våra bin surra när vårsolen gassar på och i miljödebatten så glöms denna viktiga insekt bort. Albert Einstein lär ha sagt att mänskligheten dör ut inom fem år om bina försvinner från jordklotet. Kanske vore det bättre att hjälpa bina än att förbjuda dubbdäck på Hornsgatan i Stockholm. Jag tror mer på bin än på dubbdäcksförbud och snart kommer dom flygande.

Uppdrag granskning förvandlat till ett nonsens program!

Janne Josefsson har under årens lopp gjort många bra program men när han ger sig på IKEA går han bet. IKEA är ett ytterst seriöst företag, lett av Ingvar Kamprad, Sveriges utan undantag bevisligen skickligaste företagsledare. IKEA har hela Sveriges folkets förtroende och de gör ingen oförrätt. Att som uppdrag granskning förvanska fakta om skogen i Karelen borde vara kriminellt, de verkar vara betalda av en konkurrent och borde undersökas om de tagit mutor.

Rödvinsvänstern i synnerhet och i det här sammanhanget i egenskap av Janne Josefsson skadar bara sitt eget program och rykte genom att angripa IKEA. Vi majoriteten av svenska folket håller på IKEA och den dynga Josefssons program sprider är inte trovärdigt. De har gett sig fan på att knäcka Kamprad och också Carl Bildt genom Lundin Oil  i någon form av missriktad rödvinsvänster attack och de kommer att misslyckas.

Jag är ingen försvarare av Carl Bildt men han är otvetydigt en skicklig politiker och skall angripas från det perspektivet, inte från ett Lundin Oil perspektiv som är ett kompetent bra svenskt företag. Vakna Janne Josefsson, svenska folket älskar IKEA. Lägg ner skitprogrammet Uppdrag Granskning och kom med något nytt i tiden. När Josefsson nuna dyker upp i rutan, byter jag i alla fall kanal direkt.

Vart tog ni vägen?

För tre år sedan var det fullt av 40-talister på tunnelbanan och flyget. Viktiga papper lästes och begrundades, organisationsfrågor var nästan på liv och död. Samtal på mobiltelefonen utbyttes med stort allvar. Några ungdomar fanns i bakgrunden, på väg till KTH eller Handels. Tanken på att vår tid var på upphällningen fanns inte.

Nu är det en helt annan generation som dominerar tunnelbanevagnen det är 70 och 80-talister på karriärvägen och 90-talister på väg till högskolan. I något hörn sitter en malplacerad 50-talist som inte passar in i bilden. En generation som kommer i kläm tillsammans med 60-talisterna. ”Proppen Orvar” eller ”köttberget” finns inte där längre de är hemma i köket eller på Maldiverna. En och annan korkad 40-talist som tror sig vara yngre än han är biter sig fast.

Jag gillar den här generationsväxlingen och det kommer mycket gott ur den. Vi var alla 68:or på något sätt oavsett vi stod på barrikaderna eller i skyttegravarna. Vi avlöste 20-talisterna. När man kommer närmare dagens arbetsliv känns det friskt och nytt och det behövs, vi 40-talister har gjort vårt. Så var det 1968 och så är det 2012 och så kommer det att vara 2041. Generationsväxlingar kommer snabbt, kom ihåg detta, alla blir passé.
Lycka Till!

Minoriteternas förtryck!

Idag kan vi vräka ur oss vilka otidigheter som helst mot makthavare, offentliga tjänstemän, politiker, svenska kyrkan och vanliga svenska män. Detta medan vissa områden är lika förbjudna som den förbjudna staden i Kina var en gång. Jag har svårt att acceptera detta eftersom en skitstövel är en skitstövel oavsett religion, hudfärg, kön eller minoritet.

Skitstövlar finns inte bara bland makthavare, politiker, svenska kyrkan eller svenska medelålders män. De finns oavsett hudfärg, religion, kön, religion, eller annan minoritet. Men i Sverige blir media livrädda att skriva något så fort det är någon från en minoritet som beter sig som en skitstövel.

Idag var det ett program i P1 om judeförföljelser och konfrontationer i Malmö. Programledaren gick som i ett glashus och kunde lika gärna avstått från att sända programmet. Att det var konflikterna mellan religionerna i mellanöstern som flyttat till Malmö tonades ner och istället var det Malmöbor generellt som var bovarna.

Vi kommer aldrig att kunna lösa motsättningar om vi inte talar klartext. Vi skall hjälpa de utsatta och stjälpa skitstövlarna som förtrycker oavsett om de är invandrare eller inte. Den svenska modellen att sopa problem under mattan är vår största brist och det kommer att straffa de goda i Sverige oavsett de är en minoritet eller majoritet.

Miljöneurotikerna!

Visst är det bra att vara engagerad men när man hör dessa unga fanatiker som mer tror på vad de säger än säger det som är sant och veteskapligt bevisat. En miljöneurotiker talar enormt forcerat och betonar särskilt det de vill framhäva som problem. Det jag inte gillar är att vetenskapen på det här området inte är pålitlig. Det finns ingen som vågar vara opponent. Så var det också i Hitlertyskland och i Sovjet, miljödebatten blir inte på en högstående nivå.

Ute i Nordsjön läcker det nu ut gas från en borrolycka motsvarande hundratusentals bilar. Samtidigt avstår någon från att tända grillen av miljöskäl, införa tränselskatt i Uppsala och korna får inte längre släppa sig. Ta debatten på allvar och se till  väsentligheter istället. Gå på tekniska högskolan och forska på nya bränslen istället.

Snart har ingen normal villaägare oljeuppvärmning utan använder bergvärme. En besparing på 100 % av energi från olja. Istället behövs det 20% från el som kanske kommer från vattenkraft eller el. En stor besparing också för den enskilde från 32000 kr per år till 6000 kr. Nu gäller det att få biltillverkarna att göra något smart med bränslet. Gick det med uppvärmning av småhus så måste det väl väl att göra något liknande med bilarna.

Synas eller inte synas!

Rubriken är dubbeltydig och kan betyda kontrollerad eller inte kontrollerad. Den kan också betyda att vara synlig eller osynlig. Det kan inte vara lätt att lära sig svenska och delta i debatten om man är utladsfödd.

Det här inlägget handlar om att vara synlig eller osynlig i samhället och i synnerhet på nätet. Många människor är livrädda för att synas på t.ex. google och gör allt för att undvika det. Vissa talar nedsättande om de som vill synas och att det finns ett litet monster i oss som gillar att tycka till.

Varför inte använda dagens möjligheter på nätet att tycka till om det man anser är bra eller dåligt. Jag har ingen lust att överlåta den viktiga uppgiften till några politiskt korrekta livstidspolitiker, journalister eller hariga företagsledare föråldrade pensionärsorganisationer.

Det förpliktigar att leva och det innebär att man är skyldig att tycka något, rätt eller fel åsikt  det är det du själv som bestämmer och ingen annan. När pensionen inträtt kan man också vara lite anarkistisk i lagom dos.

Pensionspyramiden en felaktigt ritad konstruktion!

I tidningar och information beskrivs din pension som en pyramid med den stora basen  som är den statliga delen Inkomstpensionen, sen kommer en liten del benämnd Premiepension, därefter kommer en lite större del som är Tjänstepension och på toppen Privat inbetald pension.

Det är bara det att vill du ha en bra pension så blir inkomstpensionen bara mindre och mindre värd och det spelar inte så stor roll om du jobbat eller inte, ett bostadsbidrag jämställer den delen av pensionen så det blir ungefär lika mycket i slutändan. Vill du kunna leva drägligt på pensionen så är det Tjänstepensionen och Privat pension som ger något. Givetvis egna besparingar också.

Jag tycker det är bedrägligt att i grafiska beskrivningar göra en så kraftig bas i pyramiden med Inkomstpensionen som egentligen bara räcker till en vanlig hyra och mycket billig mat en månad. Det är att lura folk, vill man ha en bra pension se till att det finns mycket pengar i Tjänstepensionsdelen och den privata delen. Den gamla folkpensionen eller som det heter Inkomstpension kan du bara leva på om du bor hyresfritt och gratis älgkött o fisk.

Arkiv