Om webbplatsen | Kontakt

Almedalen 2014!

Så var det dags igen politiker, lobbyister, media, organisationer och företag, ja alla vill synas i Almedalen och den möjligheten är ytterst begränsad för flertalet. Det är möjligtvis partiledare och motsvarande som har en chans till medialt genomslag. Andra måste gå för långt för att få genomslag och för den gruppen skulle jag tro att det varit bättre att aktivera sig när det är nyhetstorka under julisemestern eller de stora helgerna under året.

Det vimlar av ”de närmast sörjande” i Almedalen och vanligt folk och knappast de bofasta heller har råd att vistas där den kommande veckan. Egentligen har Almedalen passerat bäst före datum, nu är det en möjlighet för media att fylla upp en vanligtvis tyst sommarvecka. Några får en resa till solens ö på arbetstid och slipper det tråkiga kontorsrummet.

Ja vi får se om det kommer ut något nytt den kommande veckan. För S och M borde det vara nu de släpper ett rejält ”röstbete” att nappa på för oss väljare. Pensionärerna två miljoner röster skulle säkert nappa på på ett fett byte. Det räcker inte med någon femtiolapp 2014. Ja vi får se om politikerna är ”smartare än en pensionär”.

Vi överhopas av plastförpackningar på gott och ont!

Numera fylls min soptunna av plastförpackningar fastän mina inköp inte är så stora. Allt som köps från små tomater till verktyg är inneslutna i mer eller mindre hårda ogenomträngliga plastförpackningar. När dessa skrymmand ting hamnar i soppåsen så blir den full på nolltid.

Vid en första anblick kan det verka som ett miljöslöseri men vad jag förstår så går soporna till förbränning som värmer upp eller skapar el. Tidigare gick värmeverken med olja nu eldas de med plastförpackningar som omvandlats från olja. Reningen av utsläppen är också effektiv numera så det gör kanske inte så mycket att oljan tagit omvägen via tomatförpackning till värme eller el.

För mig är problemet att soppåsen blir full för fort men det kan kanske ordnas genom någon enkel komprimering.

Proppen ”Orvar” har släppt taget!

I år går 1949 års generation i pension därmed har generation ”proppen Orvar” lämnat fritt fram för nya karriärister. De lär inte bli bättre eller sämre men de nya makthavarna verkar inte bli mobbade på det sätt fyrtiotalisterna blev. Spärrbalongerna är borta från arbetsmarknade i stort men nu tycker man att de lever för länge och kostar för mycket. Hade någon uttryckt något liknande om en invandrargrupp då hade den kallats rasist.

Gör man bokslut över Orvars arbetsliv så tycker jag det blir godkännt. Vi har förvaltat det som en tidigare generation byggde upp. Det som inte får godkänt är min generations styrelseordföranden och verkställande direktörer i stora företag. De har både varit dåliga och slarvat bort många stora fina företag. Det verkar som handelshögskolans elever fullständigt misslyckats att förvalta de storföretag vi fick i arv. Det hade varit bättre att sätta långvägare på de högsta posterna.

Vi får hoppas att nya genier är på gång och vi får nya ericsson, Bolinder, Munktell med flera. Nu har vi bara Kamprad kvar och han är ju inte fyrtiotalist.

Typiskt --------- något!

Visst finns det grupper som man enkelt kan kategorisera och säga att det är typiskt något,någon. Men de flesta är faktiskt individualister vilket är hoppingivande. Jag har sett religiösa, militära och myndigheter bunta ihop alla och kräva uniformitet. Vi ska ha ”ett verk” har någon generaldirektör sagt och alla har gjort vågen och ansträngt sig. Jag har aldrig gillat uniformitet utan haft en vilja att utveckla det individuella och det är där framtidens kraft finns.

När många individualister kommer tillsammans då händer det stora ting. När många uniforma kommer tillsammans då händer ingenting eftersom de väntar på att ledaren skall säga något klokt. Oftast är sådana ledare obegåvade personer som inte för verksamheten framåt. Visst ska vi sträva efter att ha samma kurs men alla behöver inte gå samtidigt och i takt. Det finns inga typiska svenskar, kön eller andra nationaliteter i så fall handlar det om sekter eller religioner inom en stat.

Personligen tror jag att jag skulle vara bland de första att bli likviderad i en totalitär stat eftersom jag känner äckel för så kallade ”stora ledare”.

Sätt igång med förbifart Stockholm!

Jag hade igår en debatt med Åsa Romson på twitter och Miljöpartiet verkar inte ha förstått någonting. Idag är Stockholm en delad stad, jag som bor söder om Essingeleden tar numera en omväg över Strängnäs när resan bär av norrut. En avsevärt längre sträcka med allt vad detta innebär.

Tunnlar under mälaröarna kan faktiskt göras om för spårbunden trafik när om en nedgång av biltrafiken kommer eller av andra skäl. Arbetet med förbifarten skapar också nya jobb och dessutom får vi mängder av råberg som idag är en vädefull krossprodukt. Det vore bättre att miljöpartiet ägnade sig åt att vara för något istället för att alltid vara emot. Den typen av människor har inte skapat någon utveckling på det här klotet.

Tågstrejken utvidgas!

Parterna i konflikten om fasta anställningar verkar stå långt ifrån varandra. Frågan är egentligen ideologisk och handlar om den svenska modellen. När jag var ung kunde man få ett extra påhugg och jobba i hamnen med att lossa fartyg. Man inställde sig i en lokal på Slussen och kunde då få ett jobb som räckte ett par dagar. Det var mycket bra betalt, jobbigt och inte helt ofarligt. Dom jobben finns inte mer.

Nu handlar det om att omvandla fasta jobb till daglönarjobb och de är kanske inte så enkla att vem som helst kan hoppa in. Dagens konflikt är ideologisk och viktig för båda parter och samhället i övrigt. Jag kan hålla med arbetsgivaren om att 28 timmars arbetsvecka med full lön är inte acceptabelt men den frågan borde man löst i arbetstidsavtalet.

Vårt samhälle bygger på fasta anställningar och det blir stora konsekvenser för alla om inte den grundprincipen uppräthålls. Det är bara att hoppas på att frågan får sin lösning.

OECD inte trovärdiga i miljörapport om Sverige!

Det är förvånande att några så kallade experter inom OECD i en rapport kritiserar Sveriges miljöpolitik. Har dessa utredare sett sig om i världen då hade de om de haft något innanför pannbenet hittat flerat hundra stater att slå ner på. Då kommer de till Sverige där det finns en del i sammanhanget betydelselösa problem men det är i övriga världen miljöproblemen finns.

Det verkar som det gömt sig en vilseledd svensk extrem miljöpartist i utredningsgruppen. Nu gör sig OECD till omöjliga att tro på och är inte längre trovärdiga. Att exempelvis säga att en dieselbil betalar lägre skatt än andra bilar är ju t.ex. helt felaktigt. En dieselbil släpper ut avsevärt lägre koldioxid. För min del så är den här rapporten inte värt pappperet den är skriven på och är en ren partsinlaga till miljöextremister.

Äntligen börjar EU kramarna förstå!

Utvecklingen av EU mot en utökad överstatlighet gillas inte av befolkningen i Eus länder och det känns bra att ledarna i resprektive medlemsländer vill ta ett steg tillbaka. Överstatlighet och centralism är ett gift för vanligt folk det blir känslokall fjärrstyrning av sådant som bäst hanteras lokalt.

Historien avskräcker när det gäller centralism  och kan nu EU besinna sig och låta bli lokalsamhället då kan det bli ett riktigt bra Europeiskt sammarbete och inte centralstyrning. Vi får se vad gubbarna och gumman i ekan på Harpsund kan komma fram till.

Det är bara jobben, energin och utbildning som räknas!

Egentligen är det billig och ren energi tillsammans med välutbildade kreativa människor som är samhällets grundpelare. Därmed inte sagt att lärarna är salig allenagörande i utbildningen, det finns många krafter som kan räknas in här från föräldrar till de viktiga kreativa förebilderna.

Vore jag politiker skulle jag satsa hårt på de här tre frågorna. Nu är det lite halvdant när exempelvis miljöpartiet vill ha höga skatter på energi istället för att peka på alternativen. Idag kan vi exempelvis helt sluta med att elda med olja när bergvärmen finns eller motsvarande. Bygger man förbifart Stockholm klokt, kan väg lätt omvandlas till spårbunden trafik när det blir dags.

Jobben är lite svårare ingen har någon patentlösning så det är nog ett spektra av jobbstimulerande åtgärder som måste göras. Jag tror mycket på metoder där skattepengar ”öronmärks” för vissa ändamål. Det skulle med all säkerhet finnas möjligheter att norpa någon hundradel av varje transaktion som genomförs på nätet eller motsvarande.

Kulturen och idrotten borde också kunna vara en intressant jobbsektor. Idag tjänar kända skådespelare och artister enorma pengar medan andra har knappt till bröd. Det finns ingen anledning att ha miljonlöner i artist och idrottsrörelsen, sprid ut pengarna så fler kan leva på dem. Det känns ju som ett skämt när man ser vissa fotbollsspelares löner.

Öronmärk någon krona på skatten till kultur och idrottsarbetare och redovisa tydligare vad våra skatter går till. Det finns säkert fullständigt onödiga utgifter som vi kan överföra till nya jobb. Den stora utmaningen är dock att få kreativa företagare en bättre VD kår än den vi har idag. Stimulans till en ny typ av uppfinnare är också viktigt. Det är tjänster och billig ren energi som skall uppfinnas inte nya typer av spadar.

Nationaldagen på fel dag!

Midsommarafton är min Nationaldag den dag som infaller i morgon är konstruerad och inte i tiden. Behåll den gärna som svenska flaggans dag. Norrmännen har sitt 17 maj som en dag när de blev befriade från utländsk invasion i Sverige har vi inga sådana dramatiska händelser om vi inte går mycket lång tillbaka i tiden kanske till folkungaätterna. Midsommar har firats innan kristendomen och kan även anses som sekulärt neutral. Här finns traditionen och svenskheten inte i en flagga det är bara en symbol över något större att likställa med midsommarstången. 

Midsommarafton kan ge oss en Nationaldag som associerar till den ljusa och sköna svenska sommaren. Den ger även tankar om miljö och närhet till naturen. Vi har attiraljer som Midsommarstången med högt symbolvärde som nu används även som symbol för 6 juni i växtdekorationer. Vill man associera till kungar och annat kan man kanske tänka på Gustav Wasas intåg i Stockholm.

Mitt budskap är att skrota 6 juni och återinför Sveriges riktiga Nationaldag på Midsommarafton, då firar i alla fall jag Nationaldagen om någon är intresserad av detta.

Arkiv