Om webbplatsen | Kontakt

Tack och adjö 2014!

Åter har ett kalenderår passerats och det mesta är som vanligt med en del olyckor, idrottssegrar och förluster. Det som verkligen påverkat och setts av alla är den stora tillströmningen av tiggare. Nu finns det minst en tiggare utanför varje affär i hela landet. En helt ny gatubild har skapats i Sverige som retar en del och förvånar andra. Det är bara att tacka EU för detta tillskott i gatubilden ävensom för den 2014 misslyckade Euron som förorsakat många Medelhavsländer stor kris. Grekland kommer sannolikt att vara den kvarnsten som sänker detta valutaexperiment.

2014 var det år då pensionerna sänktes med 2,7 % och därmed var dessa åter på 2008 år nivå efter att likt en Kreugersaktie åkt berg och dalbana under sex år.  Efter flera års uppehåll så är främmande ubåtar åter i skärgården och försvarsanslaget blir genast höjt. Intressant är också att en socialdemokratisk regering regerar på en borgerlig budget hur det nu kunde gå till när man har en majoritet, eller? Räntorna blev så låga 2014 att det blev lönsammare att låna än att råna. Miljön är mer i fokus än någonsin och vi sorterar och kör omkring miltals med våra sopor (restprodukter).

Jag är nog gladast för att förbifart Stockholm byggs och har alltid varit misstänksam mot folk som är mot broar och kommunikation.

År 2014 av en kalender är du kommen och kalender skall du åter varda!

Akrobatpolitik!

Bra att vi fått en politisk uppgörelse och man kan ha åsikter om den men huvudsaken är att landet kan styras. Höstens debatt har förstört förtroende för många politiker och särskilt förbannade har ”vanligt folk” blivit. Uppgörelsen har i viss mån återgett politikerna ett förtroende. Det återstår att se hur decemberuppgörelsen håller och visst ger den ett demokratiskt underskott men det är i alla fall någon ordning i ”Kapernaum”.

Varför inte låta de olika förslagen i Riksdagen komma under proposition först i utskotten och sedan i kammaren om de inte kunnat avgöras i utskotten. Så arbetar många fackliga kongresser ute i Europa och det blir bara ett fåtal frågor kvar att besluta om i plenum.

Det kanske blir lite jobbigare att hantera besluts- och propositionsordningar men demokratin blir bättre. Dagens riksdagsmäns meningslösa vardag som ”röstboskap” med överhängande partipiska skulle därmed kunna förpassas till historiens kalejdoskop.

Mörka krafter utnyttjar tiggarna!

Utanför varenda butik i Sverige sitter det tiggare numera. Det är solklart för mig att någon placerar ut tiggarna och får procent på deras mycket utsatta situation. Hur skulle annars de kunna hitta alla butiker runt i Sverige. I Umeå konstateras att några av männen köpt bilar för sammantaget 200 000 det senaste halvåret. Det är ju självklart att det är dessa i mina ögon kriminella ”sutenörer” som drar hem de stora pengarna i sammanhanget medan den stackars tiggaren under 14 långa timmar frysande med bedjande blick får vädja om pengar från den ibland snälle svensken.

Tyvärr vägrar medierna att rapportera om de kriminella som utnyttjar tiggarna fastän de finns i Transportstyrelsens register som nya ägare av bilarna. Köpen kan kollas upp bakvägen då priserna på bilarna finns på säljsajter och inte tagits bort. Det handlar om människohandel visserligen blir tiggarna inte utnyttjade sexuellt men de har en ”sutenör” som profiterar på deras elände. Det här bryr sig inte det svenska samhället om och därmed beter de sig de ansvariga behöriga myndigheterna oansvarigt.

Det är dags att inleda spaning på det som nu händer i det här landet vi är med stormsteg på väg in i ett samhälle som ingen vill ha. Tyvärr vågar ingen ta i detta. Vakna, öppna blicken, tiggeriet är mycket värre än många tror och politiker förstår. Och det tycker jag är förbannat svagt.

I Norden har vi det bästa ”fredsvapnet”!

Sträng kyla är det bästa motmedlet mot krig, den är lika tuff mot alla såväl angripare som försvarare. Ett par dagar med minus 20 grader håller den mest stridslystne lugn. All tid går åt för att hålla värmen upp och strid i kyla klarar bara ett fåtal och oftast är stridslystna galningar sämst på att hålla värmen själva. En dag som idag uppskattar man verkligen sitt uppvärmningssystem. Att få det utslaget är första steget mot en snabb undergång.

Ett smart försvar är duktiga på strid i kyla samt använder robotar i stor omfattning. Mellanöstern som är som dårarnas paradis där krigar man och bråkar ständigt. Det beror på att klimatet är sådant att de kan ställa till ett helvete för andra och sig själva utan att frysa ihjäl. Det är också något konstigt med människorna där de verkar ha ondskan och fegheten som tradition på något underligt sätt. En månad med minus tjugo grader skulle lätt kunna ändra på den mentaliteten.

Kommer Facebook att se allt!

Det går olika rykten och informationer om vad Facebook kan se av dina eskapader på nätet. Stjäla bilder och hålla koll på vart du är och dina beteendemönster. Jag har inte kunnat lista ut vad som är sant och icke sant men det blir väl som på jobbet där kunde man inte trycka på en tangent utan att det loggades.

Blir det nu så med Facebook att vi alla blir kändisar och allt vi gör blir offentligt stoff. Som äldre är man kanske glad att någon är intresserad av ens förehavande åtminstone till en viss gräns. Kanske har Facebook lagt märke till att jag är en ”one finger man” när jag skriver och min åsikt har alltid varit den att det man gör på internet det kan alltid avslöjas.

Vilka risker kan det här medföra jo sannolikt att jag drabbas av mer reklam och att någon tokstolle kan börja förfölja mig. Men den risken finns ju redan genom allt som finns offentligt om personer. Sajten Ratsit är ju som den värsta skvallertidning fast med mer sanning. Ja jag tänker inte gå ur Facebook ännu men vi får se. Det är ju ett kul sätt att hålla kontakter med vänner i när och fjärran.

Omvärldsspaning!

Under min yrkesverksamma tid kom vi igång med systematiserad omvärldsspaning. Det var några framsynta chefer som drev igenom detta och det var till stor gagn för alla i organisationen. Den chef som kom till jobbet visste att alla tidningar var genomscannade och några överraskande samtal kom aldrig.

Nya arbetsmetoder och framtidsscenarios fanns tidigt på plats, organisation och arbetsmetoder kunde anpassas. Tyvärr kan jag konstatera att många organisationer, offentlig sektor och näringsliv saknar kvalificerad omvärldsspaning och blir på efterkälken. Det är viktigt för både den enskilde och organisationer att se vart vi är på väg.

Tyvärr är det många som inte hänger med och inte ens accepterar redan mogna trender och livsstilar. Deras motstånd mot det nya kommer att ge dem framtida handikapp. Den nya tekniken är den del där vissa personers omvärldsspaning inte existerar. Det är många som kritiserar folk som tittar i mobilen på tunnelbanan. Deras kritik visar bara på den dummes kommentarer.

Den nya smartphonen är ju både bok, tidning, stereo, kommunikationscentral worldvide. Det är den intellektuelle resenären som tittar i smartphonen de övriga sitter med tom blick och hjärna och stirrar ut genom fönstren. De har helt missat det här med omvärldsspaning.

Juldagen nästan som en vardag!

Förr kändes det som en slags magi över juldagarna idag som pensionär känns juldagen som vilken levnadsdag som helst. Affärerna är öppna och ett femtiotal kanaler i TV:n maler på med sin evinnerliga information och underhållning endast för avbrott för reklaminslag. Datorn och de sociala medierna är mer besökta än någonsin. Vi skriver som aldrig förr men talar mindre med varandra. Magin är borta precis som den religiösa tråkigheten.

I unga år blev jag uppmanad av mina föräldrar att inte besöka kompisarna på juldagen, man kunde störa familjerna. Idag tror jag knappt att den försyntheten kan kommas ihåg. Bio var också ett förbjudet område, möjligtvis kunde någon tråkig religiös film visas. Jag tror till och med att korvgubben med sin låda på magen var förbjuden en dag som denna.

Skönt med en dag då man kan läsa intressanta artiklar och förkovra sig. I tidningen Horisont från Gotland läste jag om Kapten Sture Karlsson som JO anmälde sin Överste för vänskapskorruption. Sture Karlsson har en son som heter Martin Schibbye som satt fängslad i Etiopien. Sture Karlsson var kompanichef på mitt värnpliktsregemente P18. Han var känd som en hårding som de flesta gillade. Det är nästan 50 år sedan jag var där.

God Jul!

Alla läsare tillönskas en god julnatt och frid från allt vad konflikter och åsiktsskillnader innebär. Inatt håller jag med alla som vill varandra väl och inte krigar!

Det skenheliga Sverige!

Ingen vågar vara annat än politiskt korrekt i alla sammanhang. Allting skall vara så rättvist som möjligt men den som kan roffar åt sig och värst är oftast den som varit mest emot. Vår solidaritet är också oftast munväder för vem vill ta hem en uteliggare. De flesta är säkra på att allt av värde kommer att stjälas. Prostitution fördöms men det går lämmeltåg utomlands för att avreagera sig. Otroheten i förhållanden torde röra sig om mer än hälften om tillfälle ges fastän hen och moraltanterna framhåller något annat.

Skatt vill alla betala men i verkligheten så smiter de flesta undan om de kan. Värst smitare är de som säger att det är stort att betala skatt eftersom det är de som oftast har möjlighet. Det är alltid någon annan som skall betala. Trafiken är det värsta exemplet moraliskt sätt, kommer man bakom vindrutan, ja då jävlar då är alla ögontjänare. Gärna stor invandring men inte i mitt bostadsområde finns där outsagt och umgås med dem de glider de flesta undan fastän munnen säger något helt annat.

Varför har det blivit så överdrivet skenheligt och politiskt korrekt, förr sa man sin mening åtminstone vad jag minns. Det har kanske alltid varit såhär men skenheligheten och den politiska korrektheten har nu blivit för mycket. Vi måste tillåta även de avvikande åsikterna, de kvävs nu och det är farligt i längden. Det är bara att inse att vara människa är inte lätt men i lagom avvikelser kan vara förbannat kul också. Utan avvikelser fungerar inte Sverige, där ligger nog sanningen.

Jag optimalt miljövänlig!

Det är nog så att det inte går att vara optimalt miljövänlig. Möjligtvis genom att avstå från att födas och då kan man vara det miljövänlig för hela universum. Men att leva är att vara ett miljösvin beroende på hur man ser det. Du ställer till det oavsett hur du styr och ställer. Jorden ska under alla förhållanden gå under förr eller senare. Hur man än beter sig så rör man om i myllan och orsakar gaser med flera otrevligheter.

Det ska fan vara människa det är ju i princip omöjligt att vara alla särintressen till lags. Min gamla device att har jag gjort mitt bästa så ”skiter jag i all kritik” och sover gott på natten. Det har funkat hela livet. Har jag vilket ”gudarna” förbjude slarvat så får jag väl be om ursäkt, bättra mig och så sover jag gott på natten igen.

Jag kan inte hjälpa det men de aktiva miljökämparna och andra rätt levandefunktionärer verkar mer vilja jävlas med folk än att ge sig på väsentligheter.

Arkiv