Om webbplatsen | Kontakt

Privatskolor ett geschäft och oseriöst!

Visst kan det finnas en och annan privatdriven skola i Sverige. Skälet och syftet med dessa måste vara synneligen värdefulla om de ska få finnas. Skolan är en gemensam egendom även när den finns hos eleven. Det är för mig helt obegripligt att det kunnat skapas så många privatägda skolor som skall utbilda människor Sverige. Skolan ska vara en gemensam egendom och resurs till gagn för Sverige. Det finns samma skäl nu som när skolan skapades, utbildning är en gemensam resurs.


Försvaret kan man privatisera delvis men inte skolan för där finns grunden för samhällsbygget. Visst finns det risk för stelnande strukturer och andra spöken men dessa måste övervinnas med kloka personer i ledningen. Skolan var lika för alla och inte vara en lekplats för elever med rika föräldrar. Mitt budskap är enkelt och rättvist stäng alla privatskolor.

Kamerorna kommer i offentlig miljö.

Det är snart tjugo år sedan vi hade inbjudna poliser till Tullen i Mamö och ett seminarium om effektiv brottsbekämpning högst upp i Torning Torso. Det var en mycket informativ och uppväckande beskrivning om brottsbekämpning. Sedan dess har det varit många år av skepsis av många okunniga men på senare tid vinner kameran mark och brott klaras upp med hjälp av kameran. Fortfarande idag kan jag höra journalister som tror att de har folkets röst när de kritiserar kameran. De är i bakvattnet i samhället när de kritiskt baktalar kameran som brottsutredare.


Visst kräver kamerorna en integritetstanke men den är inte ett förbud. Jag har svårt att förstå högst värderade med borgare som vill förbjuda kameror i offentlig miljö. Vad är de rädda för har de dolda agendor i sitt liv eller har de dåligt omdöme. En vanlig svensk som lever på rätt sida av lagen har kanske någon älskarinna eller homosexualitet och är rädd för att detta ska synas på någon bild på något sätt. Jag kan bara hitta den skämmigheten som idag inte är skämmig men otrohet som i princip är var människas betende kan vara den dolda agendan som inte nämns. Detta handlingssätt får inte hindra att grova brott förblir ouppklarade.


Att leva är att synas och en skyldighet att synas då kan man inte förbjuda kameror som förhindrar brott.

Beskatta sönder spel!

Det vimlar av spelbolag i Sverige det ser man på reklamen i TV där de helt dominerar reklamen. Här finns det pengar att tjäna för statskassan och det finns all anledning att beskatt sönder verksamheten. Gärna med angiveri och lite halvfula metoder. Vi behöver inte denna mängd av spel och dobbel i Sverige. Säg klart nej nu de är så kapitalstarka att de kan påverka det mesta. Den som tror att de berikar idrotten är 30 år för sent ute. I sverige räcker det med statliga spel i begränsad form.


Det finns inget positivt med spel det är bara ägaren som kammar hem stora pengar utan någon som helst risk och med mycket låg kompetens. När jag ser ”de hjärndöda” vid spelautomaterna på Finlandsfärjorna känns världen meningslös och omgivningen fullständigt hjärndöd. Om ungar gjorde detta men det är vuxna personer i övre medelåldern vilket är fullständigt obegripligt. Det är hög tid att beskatta sönder spelverksamheten då får ni min röst.

Grova tvångsmedel kräver stor förmåga hos användaren!

En ung man med Downs Syndrom sköts till döds av polisen på Norrmalm i Stockholm. En aggressiv fyllhund sköts i benet av polisen i Helsingborg. Den senare händelsen är helt korrekt hanterad vad man kan se av rapporteringen. Men att skjuta ihjäl en förvirrad man med Downs Syndrom kräver en mycket noggrann undersökning. Mannen hade ett leksaksgevär med sig och polisen hade inte fått eld mot sig ändå siktade flera poliser mot bröstet på den förvirrade mannen och dödade honom.

 

Jag har full förståelse för den förvirrade situation som hade uppstått men poliserna hade inget annat hot än ett leksaksvapen. De hade inte blivit beskjutna utan byggde upp hotet inifrån sin egen rädsla. Då är det farligt om man har ett livsfarligt vapen i sin hand laddat med en slags ”dumdumkulor” som inte får användas i krig men Rikspolisstyrelsen har godkänt den ammunitionen av olika goda, dåliga skäl.

 

Jag är tveksam till om poliserna har den utbildning som behövs för detta. Det är mycket svåra situationer de hamnar i. De har vapen för att bekämpa terrorister men möter förvirrade vanliga svenskar i sin vardag. Det kräver mycket livserfarna poliser för att klara detta. Den nu skedda dödskjutningen visar på att poliserna hade inte den erafrenheten för att lösa denna egentligen helt ofarliga situation. Det här måste utredas mycket grundligt och få konsekvenser i polisorganisationen om polisen ska behålla sitt goda rykte. Jag är tveksam till hur det här utvecklade sig.