Under mina år som tulltjänsteman har jag alltid känt ett stort engagemang i drog-bekämpningsfrågorna. Det gäller självklart i första hand narkotika och dopningspreparat men också den frekventa införseln av stora mängder alkohol som sker i sken av privatinförsel.
Jag tänker även ta mig friheten att uttrycka mina åsikter om formerna och metoderna för nuvarande och kommande drogbekämpning och då i första hand smugglingen.
Publicerad 2019-12-20
Publicerat 2014-12-28
Vart tog drogdebatten vägen?
Intresset för drogbekämpning och drogmissbruk verkar ha minskat till en nivå där all debatt har tystnat och sopats under mattan. När det gäller alkoholen så verkar vi ha blivit mer Européer med något tillstånd av ”aldrig full men heller aldrig nykter”. Alkoholfrågan verkar stendöd men visst måste det tillkomma alkoholister även 2015?
Narkotikan verkar också ha gått in i ett lugnare skede, det rapporteras inte om överdoser och dödaungdomar på toaletter. Kanske är missbruket numera störst hos den välbärgade delen av befolkningen och utslagningen har inte fått genomslag ännu.
För min del kan jag bara konstatera att den debatt som började på 1960 talet om droger och alkohol den verkar stendöd idag. Eller så har jag halkat utanför ”debattfönstret” av någon anledning och ser inte debatten. För politikerna är det ju också bekvämt att slippa de här besvärliga frågorna.
Publicerat 2013-07-31
Nu säljer svenska bryggerier 45 miljoner liter öl till Bordershops i Tyskland och då är inte alla shops medräknade. Man kan utgå från att allt skall tillbaka till Sverige och minst lika mycket till som lågprisöl som säljs illegalt. Räkna med 100 miljoner liter utanför monopolets ram (min kommentar) Se äv. artikel i Svd
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/mer-svensk-ol-saljs-vid-tysk-grans_8380768.svd
Publicerat 2010-10-30
Statistiken över den illegala alkoholinförseln kan göras bättre!
Kolla in http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.478853-ingen-alkoholpolitik-utan-korrekt-statistik så få du senaste info om problematiken om statistik när det gäller alkoholinförseln.
Det finns metoder för att förbättra kunskapen över hur stora mängder alkohol som införs till landet. Jag vill hävda att den statistik som föreligger idag inte är tillförlitlig. Tyvärr förlitar sig regeringen och politikerna helt på SOrads siffror. Genom ett samarbete mellan näringen tull och polis går det att förfina statistiken. Det kommer aldrig att finnas metoder som ger helt tillförlitlig statistik över antalet brott eller dess vinning och i det här fallet kvantitativa mängder. När det gäller alkohol finns det nu fler ingångar till ett underlag och det är konstigt att ansvariga inte utnyttjar den möjligheten.
Publicerat 2009-10-28
Bra med gårdsförsäljning av öl och vin, tycker jag!
Bra att flera av regeringspartierna vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Jag förutsätter att det då handlar om öl eller vin som producerats på gården. Det vore småaktigt att inte tillåta den typen av försäljning som sannolikt inte nämnvärt påverkar alkoholkonsumtionen.
Jag håller med jordbruksministern att det gynnar landsbygden och bidrar till sysselsättningen och kanske behöver inte bonden vara så ensam på gården längre eftersom han kan anställa ytterligare någon som sköter gårdsbutiken.
Problemet ligger ju i den ohämmade införseln av langningsalkohol i sken av bröllop, femtioårskalas och annat trams. Här handlar det om skattefri försäljning där vinsten går direkt ner i langarens fickor utan någon som helst alkoholpolitisk bedömning.
En långsiktig lösning ligger i en förändrad alkohollagstiftning där det går att ”skatta sönder” langarna. Att straffrättsligt komma tillrätta med införseln kommer inte att lyckas med dagens förutsättningar.