Om webbplatsen | Kontakt

Ålen nästan invaderar havet utanför Listerlandet!

Igår fick jag förmånen att följa med en av kustfiskarna på Listerlandet som fiskar ål på ett miljösäkert och hållbart sätt. Det blev en stor fångst för att vara så här års ungefär 100 ålar hade simmat in i ryssjan. Det här fisket bedrivs med försiktighet sedan 100 tals år och det de här fiskarna inte vet om ål är inte värt att känna till.

Det är ingen brist på ål i den här delen av Östersjön och forskarna har helt fel och varför de basunerar ut sitt krisbudskap det vet ingen. Antingen vill de vara med i TV eller så vill de leva på ett falskt krisbudskap genom att få ett forskningsbidrag som de fuskar till sig. De senaste sju åren har fångsterna tilltagit och forskarna säger något annat. Jag tolkar det som ren och skär lögn.

Ålen är en fisk som man vet väldigt lite om. Den simmar ut i Atlanten och sen vet man inte. Det är en myt att de simmar till Saragassohavet. Ingen ål har hittats där. Den som fångas är på väg ut från Östersjön och den har ingen analöppning öppen längre och den har inget i sina tarmar. Den tycks leva på hullet och har ett beteende som endast ett fåtal fiskare numera har kunskap om. Forskarna borde fråga de som har generationers erfarenhet om ålen, där finns mycket vetenskapligt underlag att hämta.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading