Om webbplatsen | Kontakt

Arbetsbelastningen i rättsväsendet och statistik!

Enligt en artikel i DN idag så dignar Tingsrätterna under det stora antal mål de har för närvarande. Det har varit en avsevärd ökning under det här året. För att underlätta något i alla fall för Tingsrätterna i södra Sverige så kunde den olovliga alkoholinförseln hanteras skatterättsligt. Kraftiga straffskatter när alkoholen inte deklarerats i förväg och när det är uppenbart att det inte är för eget bruk är en enklare utväg än att hantera frågan straffrättslig.

Med lite fantasi från lagstiftaren så kan den här typen av mål kraftigt reduceras. Självklart blir det en straffrättslig handling när insmugglad alkohol langas i sista försäljningsledet. I grossistläget d.v.s. vid gränsen när det inte kan styrkas langning så blir det en skattefråga. Några förändringar i alkohollagen kan hantera den här frågan. Eller är det möjligtvis så att rättsväsendet inte vill bli av med alkoholsmugglingen.

I DN:s artikel framgår också svårigheterna att få ut jämförbar statistik från rättsväsendet. Generellt kan man säga att det är svårt att harmonisera statistik inom det här området. Ingen har klarat ut hur många brott det begås dagligen i Sverige. Det är bara SoRAD som säger sig veta hur stor den illegala införseln av alkohol är till Sverige. Under mina år i södra Sverige såg jag inte röken av dom. De satt i Stockholm och räknade när ölkärrorna vällde in i Skåne. Jag tror i alla fall inte på deras statistik.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading