Om webbplatsen | Kontakt

Arbetsförmedlingen ytterligare ett offer för centralism och stelbenthet!

En arbetslös man tar ett eget initiativ och anmäler sig till en bussförarutbildning som ger garanterad anställning om han klarar utbildningen. Eftersom utbildningen inte är upphandlad centralt enligt EU:s regler får han inget aktivitetsstöd och mister sin A-kassa. Har tar då av sina magra besparingar och bekostar det hela själv.

Alternativt hade han kunnat gå kvar som arbetslös och vänta på någon centralistisk lösning. När massupphandling har ägt rum efter något år av överklagande från olika anbudsgivare kan det vara för sent. I ett första påseende kan det verka frestande att ha en central upphandling. Min erfarenhet är att det i längden blir dyrare. När t.ex. en statlig tjänsteman hittar billigare resor än den upphandlade får han inte köpa den resan eller när den som fått upphandlingen för mobiltelefoner har de dyraste tillbehören och telefonerna får man lika billigt hos konkurrenten.

Visst skall vi ha upphandling men inte av det kolossalformat som nu gäller att alla inom EU skall kunna lämna anbud. Det här är som Moskva från 1917 till 1990-talet. Två problem faller här samman i den nya centralismen i Sverige och Europa och en förstenad arbetsförmedling. Jag hade under tiden när Tullverket sade upp 750 medarbetare kontakt med Trygghetsstiftelsen som hjälpte de uppsagda med nya jobb. Visst blev det fel i något enstaka fall men i grunden var de suveränt skickliga. Nyckeln till deras framgång var ”lite regler och god ekonomi”. Nu jobbar byråkratin med mycket regler och liten ekonomi, ett katasrofscenario.

Detta är något som Arbetsförmedlingen borde ta till sig och övergå från statlig verksamhet till stiftelse eller bolag för att bli effektivare och slippa EU:s centralistiska upphandlingsregler med ursprung Moskva i förra århundradet. För 45 år sedan sökte jag upp arbetsförmedlingen och bestämde mig för att aldrig mer besöka dem. Det är jag glad för eftersom de verkar vara lika stelbenta idag.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv