Om webbplatsen | Kontakt

Återinför gränskontrollerna i Europa?

En fullkomligt omöjligt åtgärd, men så tycker man i några EU:länder. Rent praktiskt är det också en omöjlighet, det går inte att spärra av motorvägar och broar och åstadkomma milslånga köer. Tiden har passerat den här typen av åtgärder. De föråldrade säkerhetskontrollerna på flygplatser är nog också sista sucken för generella ointelligenta och ineffektiva kontroller.

Det finns en modell för en bättre och intelligent gränskontroll när det gäller personer och det är svenska tullverkets gränskontroller. Den är eller har åtminstone för några år sedan varit väldigt effektiv. Det visar de enorma mängder narkotika som svenska tullen beslagtar i den öppna gränstrafiken mellan EU:länder som tyvärr inte bekantgörs. Här finns det en nyckel till att effektivisera personkontrollen. Att införa den gamla typen av personkontroller vid inre gräns är en utopi.

Idag hörde jag en debatt av s.k. experter i ett radioprogram där en expert hävdade att man inte behövde visa pass vid flygresor till Europeiska länder. Försök resa till Kanarieöarna utan pass eller något annat land inom EU. Visst kan man skaffa sig ett s.k. EU, leg men det är ju samma procedur som att skaffa ett pass. Det kostar t.ex. 500 kr i böter för en svensk att åka till Puttgarden utan pass. Hur skall vi få någon ordning i gränskontrollen när de okunniga står för debatten, det är jobbigt att sitta på läktaren och höra på den här typen av amatördebatter!

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading