Om webbplatsen | Kontakt

Brottsprovokation föreslås!

I en debattartikel i SvD framför Anna Carlstedt ordförande i IOGT och Jan Karlsen ordförande i Polisförbundet att det borde finnas möjligheter för polisen att komma åt alkohollangarna genom brottsprovaktion. Poliser föreslås kunna provköpa alkohol i syfte att styrka illegal försäljning. Jag tycker det är ett förslag i rätt riktning om det sköts på ett ”hederligt sätt”.  Jag ser det som ett radikalt förslag till det omåttligt konservativa svenska rättsväsendet.

Skall vi kunna behålla se återstående resterna av svensk alkoholpolitik så krävs det nya tag. Innan gränserna öppnades var det svenska tullverket som var en garant för mindre tillgänglighet och prispolitik. När slussarna öppnades efter EU-anslutningen och inte ens de indikativa nivåerna gällde längre då tog langarna över. Nu löser inte den här förslagna lösningen problemen helt men det är ett steg i rätt riktning.

Fortfarande så behövs tipsen till polisen från tullen vid gränsen och jag tror inte att de frekventa stora lass av alkohol som förs in under förespegling att bröllop och födelsedagskalas skall hållas kommer att upphöra men de blir avsevärt färre. De riktigt fula fiskarna får det svårare. Brottsprovokation är ett tvångsmedel som måste hanteras på ett rättssäkert sätt och jag tror inte det kommer att vara några problem med den tradition vi har i Sverige.

Förmodligen kommer de båda debattörerna att ”hamras ner i skorna” med motivering att brottsprovokation är något som vi inte vill ha i svensk lagstiftning med hänvisning till rättstradition. Att världen förändras verkar in bekymra svenska lagstiftare. I de flesta verksamheter finns en utvecklingsavdelning så verkar det inte vara i juridiken av någon anledning. Under fliken omvärldsspaning hittar du mer kring den här frågan.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading