Om webbplatsen | Kontakt

Dåligt omhändertagande av skadad soldat i Afghanistan!

Det tog 45 minuter för en helikopter att komma fram till den skadade och sedan avlidne svensken i Afghanistan en helt oförsvarlig tidsutdräkt. I ett modernt krigstillstånd skall det inte behöva ta mer är 10 minuter att få fram en ambulanshelikopter. Är situationen så här kritisk då måste soldaterna känna att de har all den backup som finns. Nu har säkert ett tillstånd av ”backning” inträtt och effektiviteten i uppdraget har sannolikt minst halverats.

Det är för mig helt obegripligt att svenska soldater ställer upp i ett uppdrag som har så dåligt planerat sjukvårdsomhändertagande. Bara den här delen med helikoptertillgången visar på bristande kompetens hos dem som planerat den här insatsen och till slut faller ansvaret på den minister som äger frågan. Hur är säkerheten i de finska fordon man använder och har kanske Hägglunds ett säkrare fordon men något dyrare kan man fråga sig. En stridsvagnsmina som exploderar är svår att skydda sig emot men något har väl hänt sedan jag gjorde militärtjänst.

Det tog bara ett dygn så skadesköts två svenska igen och hur lång tid det tog innan de fick helikoptertransport har inte framkommit. Fortsätter det på det här sättet så blir vi inte långvariga i Afghanistan det vore emellertid inte klokt att fatta beslut om datum för ett återtåg just nu, det bör anstå till efter nyår. De glesskäggiga Talibanerna är ingen imponerande grupp som inte har en plats på dagens jordklot. De har sina värdeomdömen från en medeltida kultur. Det bästa sättet att krossa dom är att förse barn och kvinnor med det senaste av västerländsk kultur, media, komfort och teknik.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading