Om webbplatsen | Kontakt

Det är i första hand nivån som är problemet!

När man kommer i samtal med pensionärer så diskuteras pensionen och att det inte är så fett numera. Jag kan bara hålla med men sen kommer beskattningsfrågan in och visst är det för jäkligt att pensionärer betalar högre skatt än de som jobbar. Egentligen borde pensionen vara skattefri om det gick att lösa tekniskt på något sätt.

Den stora problematiken ligger dock i att pensionsnivån inte säkras på ett riktigt sätt. Under åren urholkas nivån vilket leder till besvärligare ekonomisk situation ju längre man lever. Hamnar man i vården i livets slutskede kanske det inte spelar så stor roll. Politikerna talar gärna om skatten men är totalt eniga oavsett parti när det gäller att sänka nivåerna som egentligen är den stora frågan.

Det är ett problem samhällsekonomiskt att vi lever allt längre och går i pension relativt tidigt. Detta beror i sin tur på att arbetsgivarna som regel vill bli av med de äldre och att det inte finns alternativ att fortsätta sitt förvärvsliv av arbetsmiljöskäl. Det blir för jobbigt antingen fysiskt eller psykosocialt genom taskig behandling eller utfrysning.

Skall det här gå ihop på slutet så måste vi få ett system för arbete i arbetslivets slutskede. Det handlar om specialposter som mentorer och yrkeslärarbefattningar på arbetsplatsen, deltidspension, individanpassat arbete och en annan syn på äldre. Mer drastiskt uttryckt handlar det om respekt.

På ett byggvaruhus idag kom jag i samspråk med en mycket ung turkisk man. Han tittade på mig och sa ”vad illa svenskarna behandlar sina äldre”.  Än så länge känner jag mig säker och jag tror inte någon öppet vågar behandla mig illa, det är heller ingen som har försökt.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading