Om webbplatsen | Kontakt

Drevet går!

Den senaste tiden har tre stora frågor virvlat runt i media, först den ekonomiska krisen och därefter bonusarna och nu pandemin. Det här är ju stora frågor åtminstone ekonomin och pandemin. I dessa frågor är det viktigt att rapporteringen är fyllig och saklig. När det gäller pandemin så har media övergått i en lugnare rapporteringsfas. Någon massdöd har vi heller inte sett ännu. Jag har dock full förståelse för de som är oroliga.

För att återgå till bonusarna så är de självklart stötande men i det stora sammanhanget ganska marginella summor. Det är tråkigt att vissa ledare skall vara så giriga och jag ifrågasätter deras kompetens att driva en verksamhet. En rimlig rörlig del tycker jag är bra för resultatet.

En fråga som inte diskuterats så mycket är placeringskompetensen hos dem som leder våra pensionsfonder. Vi har ju förlorat tusentals miljarder och vissa fonder har gått sämre än marknaden i övrigt. Här finns det verkligen skäl att sparka folk som bidragit till att pensionärerna fått det sämre. Dessa misslyckanden är enorma i förhållanden till bonusarna. Det går inte att bara skylla på världsekonomin. Det finns faktiskt kloka människor som med skickliga placeringar kommit ganska lindrigt undan den ekonomiska krisen.

En vettig åtgärd från regeringen och ägarna av andra pensionsfonder vore att skära rejält bland oskickliga placerare. Den här typen av frågeställningar klarar inte heller media och den undersökande journalistiken av, vilket jag som mediakonsument tycker är dåligt. Det är ett förmiddagsjobb att hitta någon som får en bonus men att hitta de ledande i en organisation som fullständigt misslyckats med sina placeringar kräver en större arbetsinsats.

För min del vill jag hellre se att misslyckande med verksamheten i första hand leder till ett mediadrev av varierade styrka och fringisar i andra hand. Min erfarenhet är att det i Sverige är tvärs om.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading