Om webbplatsen | Kontakt

Europadagen

Europadagen firas den 9 maj med olika seminarier i Kulturhuset och på Sergelstorg i Stockholm. En tanke är väl att aktivera oss svenskar inför valet till EU-parlamentet. Programmet på Kulturhuset är inte särskilt upphetsande utan på svenskt försiktigt vis är programpunkterna mest formulerade som frågor.

Är man med i en förening så har man skyldighet att driva frågor. Annars kan man lika gärna stå utanför. Om man i Sverige råkar ha synpunkter på EU politiken då kastas man oftast in i motståndarbåset. Så har det varit alltifrån tiden för medlemsomröstningen hösten 1994 tills nu. 

Jag personligen och tull- och kustbevakningsfacket TULL-KUST var motståndare till att helt öppna gränserna för narkotikan. Genom en intensiv opinionsbildning skapad utifrån tulltjänstemännen kunskaper fick vi en lag som ger tulltjänstemän rätt att kontrollera vid inre gräns. Enbart vid Öresundsbron har det resulterat i beslag av 40 ton narkotika sedan år 2000.

Alkoholinförseln trodde jag att andra krafter skulle driva opinionsbildning kring. Så blev inte fallet och därför har vi nu ca: 3000 illegala systembolag som säljer smuggelsprit runt om i landet. Även om den svaga kronan påverkar vinsten för smugglarna så vänder sig försäljningen mot ungdomar som inte får köpa ut på systembolaget. Därför kommer den här kommersen att fortsätta.

Just nu har vi en ekonomisk kris i hela världen och den punkten tas upp på seminariet. På något sätt känns programpunkten ändå abstrakt tam och verkar kunna innehålla vad som helst. Tre av sex programpunkter slutar med frågetecken och ett utropstecken som borde vara ett frågetecken.

Skall vi få ett större intresse kring EU-frågor så måste det bli mera konkreta frågor och mindre skräpfrågor av konsumentkaraktär som mera retar upp än engagerar. Vi kan se på tullavgifterna som ökat från 3 miljarder till drygt 6 miljarder kronor att importen från icke EU-länder ökat drastiskt. Tillverkning verkar vara en sjunkande aktivitet inom EU. Jobben, efterfrågan, freden, energin och utbildningsnivåerna är för mig intressanta frågor som borde prioriteras.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading