Om webbplatsen | Kontakt

Förbifart Stockholm!

Om oppositionen vinner valet skall det bli en folkomröstning om den välbehövliga förbifarten. Det verkar inte som om alla har förstått att vi har en representativ demokrati i det här landet. Skall vi gå över till den modell de har i Schweiz och rösta om det mesta bara för att man inte kan komma överens politiskt. Sådana folkomröstningar lokalt öppnar för omröstning av verkliga otrevligheter.

Förra gången körde nuvarande regering över politikerna i Stockholm när det gällde vägtullar och den här gången är det oppositionen som hemfaller åt samma centralism och maktbegär där Vänsterpartiet och Miljöpartiet har gömt sig i en ny rödluvankostym. Det måste till en förbifart och varför skall de som ska norr- eller söderut behöva sitta i flera timmars kö på Essingeleden och dessutom betala en tullavgift för att passera något de inte vill passera.

Tyvärr fortsätter centralismens fula nuna att smyga sig in i svensk politik och även i myndigheter där man av okunnighet och i brist på både historisk, ekonomisk och social kompetens kliver de på i centralismens ullstrumpor. Tyvärr såg jag också en hel del av denna missriktade organisationsfilosofi under mina sista år i Tullverket och andra myndigheter.

Stockholm regionalt har bestämt sig, både Moderater och Socialdemokrater är överens om förbifarten och då dyker en centralistisk trojka upp och tar på gammalt Sovjetiskt maner över och centraliserar frågan. Är det så att vårt fordonsbränsle tar slut får vi en oljepeak år 2040 eller tidigare då går det alldeles utmärkt att lägga spår i förbifart Stockholm och då slipper vi de farliga godstågen genom Stockholm City. Bättre lokaltrafik har marginellt med den här frågan att göra.

Intressant i sammanhanget är att enligt wikipedia är Trojka ett ryskt ord som betyder "grupp om tre". Från början ett ryskt eller ungerskt hästspann med tre hästar i bredd. Då blir frågan osökt vem det är som håller i tömmarna i ett trespann som alltid är svårstyrt eller är det hästarna själva som bestämmer? I föbifartsfrågan blir det kanske vi väljare som styr, man vet ju aldrig när det handlar om folkomröstningar.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv