Om webbplatsen | Kontakt

Gå på bio?

Igår kom jag äntligen iväg på ett biobesök. Män Som Hatar Kvinnor blev valet. Strax innan föreställningen blev jag upplyst om att filmen är två och en halv timme. Det här blir jobbigt och tröttsamt trodde jag. Men ack vad fel jag fick. Filmen var intressant och spännande från start till slut och exakt så lång som behövdes för den mycket spännande intrigen.

En sak som förbryllar mig är att senaste årens kända svenska deckarförfattare väldigt ofta lägger in extremt våld som inte fanns i min tankevärld för trettio år sedan. Jag läste sk. hårdkokta amerikanska deckare som innehöll våld men inte på nutidens utstuderade förnedrande sätt. Dagens deckare beskriver ofta våld, sexuella övergrepp och tortyr i detalj. Kanske minns jag fel från förr.

Hur det än är så är våld något som vi på alla sätt måste ta avstånd ifrån. Personligen går jag ifrån en film där extremt våld förekommit ytterligare förstärkt i min syn på våld. Troligtvis finns det personer som tar till sig våld på ett helt annat sätt. Vi kan ju i tidningarna läsa hur en svagare part blir nedsparkad och misshandlad till döds eller förpassad till livsvarig invaliditet.

Hur som helst, film är film och skall så betraktas. Egna reflektioner om straff eller hämnd ställs ändå mot varandra. Även jag hamnar i vissa situationer på hämnarens sida eller känner stor sympati för att inte ingripa när förövaren råkar illa ut. Jag ser redan nu fram mot fortsättningen på den här serien filmer.

En intressant iakttagelse på biografer är att numera kan man köpa med sig jätteburkar av både popcorn och läsk. Jag kan inte låta bli att känna sympati för den stackars städaren som måste dammsuga popcorn och torka upp läsk efter varje föreställning i biograffabrikens salonger.

Glöm inte att titta in på omvärldsspaningarna. 

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading