Om webbplatsen | Kontakt

Går det att be fosterhems- och barnhemsbarnen om ursäkt?

Idag genomförs någon slags ”be om ursäkt ceremoni” för händelser som är upp till 60 år gamla. Har verkligen dagens samhälle legitimitet att be om ursäkt för något som hände för så länge sedan. De som hade makten då är till stor del döda och begravda och jag känner mig inte som en del av dagens samhälle som har någon skuld till detta.

Hur kunde detta hända med vår största socialingenjör, Alva Myrdal i maktens närhet. Det går inte att döma i ”brott” som är så gamla och det gör vi inte heller när det gäller andra allvarliga brott. För min del tycker jag att den här ceremonin kommer minst 30 år för sent. Det blir extra intressant att en borgerlig regering ber om ursäkt för övergrepp som skett under en socialdemokratisk regering. Hedrande av Reinfeldt att inte utnyttja detta politiskt.

Min enda kontakt med socialtjänsten var i början av 1970-talet då jag skulle erkänna ett faderskap. Det hela var mera en teknisk ceremoni trodde jag. Istället möttes jag av riktiga socialhäxor som behandlade mig som en brottsling. Efter den händelsen tvekade jag inte att omedelbart bege mig till altaret för giftermål.

Sedan dess har jag inte haft anledning att besöka socialen och jag skall göra allt för att slippa dessa människor nu vid livets höst. Förhoppningsvis har de intagit en mer mänsklig gestalt. Tänk att bli underställd sådana ”kärringar” i livets slutskede.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading