Om webbplatsen | Kontakt

Har Sverige någon IT-strategi?

Det svenska samhället har ingen riktigt genomtänkt strategi för Internet. Varje myndighet har sin hemsida och det saknas samband och ihopkopplingar. Nu pågår det en förvandling där till exempel Google och Facebook och andra aktörer knyter samman samhället medan myndigheter går åt precis motsatt håll. Min analys är att det beror på bristande framtidssyn och på datainspektionens föråldrade regelverk.

Att till exempel använda Google metoder i interna spaningssystem skulle vara förbjudet eftersom man söker i flera register samtidigt. Jag har svårt att tänka mig att myndigheter inte använder Google för spaningssyften. Då är det tillåtet? Det här är bara några exempel. Den viktigaste delen är att vi medborgare bara behöver en kontaktpunkt för information och kommunikation när flera myndigheter är inblandade.

E-legitimation är en bra början som har en lysande framtid och utvecklingsmöjligheter även när det gäller andra myndighetskontakter än deklaration och skatteärenden. Jag saknar en utvecklad variant av den Itportal för statliga myndigheter som de Länsstyrelserna har. På pensionssidan är man på rätt väg med portalen minpension.se . Det behövs mer av den varan för att öka servicen och minska kostnaderna.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv