Om webbplatsen | Kontakt

Har det alltid varit så här!

Just nu känns det som nästan alla föreningar som jag är medlem i har stora problem att rekrytera nya medlemmar och funktionärer. Det verkar som om föreningslivet i Sverige är inne i en riktig svacka och de sista entusiasterna är pensionärer. Vad det beror på vet få men det finns ju trendspanare som har sina tankar om varför. Visst är det så som trendspanarna säger att alla vill ha ut någon slags personlig vinning av ett medlemskap i en förening men det är också mycket annat som pockar på uppmärksamhet.

Förr fanns det bara kyrkan på söndagen idag är det miljontals kvadratmeter med köpcentra där helgen spenderas och det är mycket hemmabyggeri mm. Jag talade med en 30-talsförfattare på 1970-talet och han påstod att det var kris i föreningslivet även på 1930-talet så det kanske är ett normaltillstånd att föreningar har rekryteringsproblem då och då.

Det behövs göras något åt föreningslivet det krävs massor av förenklingar i stadgar skattesystem och föråldrade mötesformer. Vem vill ta på sig en kassörssyssla och kämpa med skatter och annat kineseri från skattemyndigheter och andra när det handlar om småbelopp. Protokollen läses i bästa fall en gång av två personer. Många föreningar går över till att helt kommunicera med medlemmarna över nätet kompletterat med snabba årsmöten.

Tyvärr får man då besök av någon petimäter på mötet som har hittat något form- eller stavfel och personligen bryr jag mig inte om dessa personer numera. De tillför inget till en organisation och kan lika gärna ägna sig åt något annat. Vi måste skapa om föreningslivet och det är rejält om det skall överleva de kommande 50 åren.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading