Om webbplatsen | Kontakt

Hjälp en groda!

Under min motionsrunda, numera stavgång passerar jag en asfalterad väg där vägbanan här och där är täckt av överkörda platta och numera svarta grodor. De måste efter vinteride´ passera asfalten för att komma till ett vattenområde där de parar sig och lever sitt behagliga sommarliv.

Idag kom en eftersläntrare som satt mitt på vägen. Grodor är trevliga djur och det är kul att se dem i vattendragen. Med staven försökte jag putta på honom (den) men det tog sin tid. Första bilen kom ganska snabbt men bilföraren som var en stabil man i min ålder stannade och kommenterade förstående att ”ett liv är ett liv”. Efter många puttande fick jag den tröge i säkerhet på motsatta grässlänt för vidare färd mot det hägrande vattendraget.

Nåväl nu har jag gjort dagens goda gärning men insatsen kom mig att koppla händelsen till arbetslivet. Alltför många gånger har jag hört ”hur kan dom göra på det sättet” men sällan är det någon som vågar ta telefonen och försöka hjälpa till eller få fakta i sak. Oftast är det missförstånd eller bristande instruktioner, ledar- eller kamratskap. Jag har aldrig sett att det handlat om ren obstruktion.

Grodan har säkert sedan århundraden övervintrat på det här stället innan vägen kom. Att ändra på invanda beteenden hos människor är också en svår sak som ställer stora krav på ledarskap men också på medarbetarskap. Här finns det mycket att göra och det hjälper inte med högvis av instruktioner och diskussioner i sessionssalar. De som sägs där fastnar oftast i tapeterna.

Att tala med grodorna i slänten lönar sig nog inte. Däremot ett rejält rör under vägen hade kunnat rädda vårens återkommande grodmassaker.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading