Om webbplatsen | Kontakt

IKEA har ersatt tullen i Tornedalen?

Det är tur att IKEA finns det kan man enkelt konstatera efter ett besök i Haparanda. Förut dominerade tullen bilden i både Haparanda och hela Tornedalen ända upp till Karesuando och den Finska tullen sista utpost var och är Kilpisjärvi som är EU:s sköld mot Norge. Om någon hade sagt att det skulle vara nästan ett tusental bilar och husvagnar på planen utanför tullhuset i Haparanda, då hade ingen trott på detta.

För en ambitiös tulltjänsteman känns det trist att se dessa fina övergivna tullbyggnader i Haparanda, Övertorneå, Pello, Pajala, Moudoslompolo och Karesuando. Det finns några tulltjänstemän kvar men de kan nog räknas på en hand och vad ska de göra när gränsen är nästan 50 mil. På 1990-talet fanns det nästan 200 tulltjänstemän här, de kontrollerade, körde båt i forsarna och snöskoter på vintrarna. Nu gör de något annat eller är arbetslösa.

Jag har bara sett en riktigt lyckad arbetsmarknadspolitisk insats i Tornedalen och det är IKEA. Allt annat har bara varit uppehållande andning och politiska utspel. IKEA gjorde det som alla andra misslyckats med. Nu lär det vara malmbrytning på gång och här får inga klåfingriga stoppa den verksamheten av överdriven miljöhänsyn. Med några ord vill jag hedra de tulltjänstemän som under alla år alltid tagit emot besök från Stockholm på ett föredömligt sätt. Det är verkligen trist att det har blivit på det här viset. Det fanns andra lite mildare lösningar vid EU-inträdet som kunde ha begränsat den nästintill totala utplåningen av TULL-Tornedalen. Jag minns i alla fall med glädje de besök jag gjort hos mina tidigare kollegor.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading