Om webbplatsen | Kontakt

Intressant debatt i DI om alkohol idag!

Ju högre alkoholskatten blir och inget görs åt den usla lagstiftningen och statistiken kring illegal införsel så kommer den höjning av alkoholskatten som nu föreslås öppna ytterligare en lågpriskassa för den som vill ha billig alkohol. Den som säljer illegalt införd alkohol går ”lysande tider tillmötes”. Det blir ännu bättre om en särskild skatt införs på boxviner som chefen för Systembolaget föreslår enligt dagens DN.

Vi som reser kommer inte att släpa på vinboxar men pojkarna med tunga släp och paketbilar kommer att kunna öka sin försäljning. I DN presenteras skattehöjningen och i dagens DI så berättas sanningen om hur illa ställt det är med kunskapen i Stockholm om hur stor den illegala införseln är i verkligheten. Läsarna måste vara mycket observanta med språkbruket eftersom de ansvariga politikerna och myndigheterna använder begreppet ”egenimporterad” alkohol som är något helt annat än de floder av öl, vin och sprit som smugglas in från Tyskland över Helsingborg och Öresundsbron.

Alkohol som införs under begreppet ”bröllop och födelsedag” i kvantiteter som ingen fest ”what-so-ever” kan förbruka. Jag vill hävda att behöriga myndigheter Tullverket och Polisen beroende på usel lagstiftning bristande resurser till en gemensam specialgrupp kommer att få ännu värre problem med smugglingen vid en skattehöjning. Istället för en vinst på 5000 kr på 100 boxar blir det 10 000 kr, skattefritt. Härtill kommer vinsten på sådär 600 liter öl lågt räknat så där 6000 kr. Några flaskor sprit därtill så ger en resa till Tyskland en vinst på minst 20 000 kr för smugglaren när färjekostnaden är betald.

Med reservation för mina beräkningar som är mycket ungefärliga och varierar beroende på vilka som köper den illegala alkoholen. Visst kan smugglaren bli lagförd och för några år sedan blev det 160 timmars samhällstjänst för den som hade 2000 liter öl med sig. Legitimationskontroll på Systembolaget och i andra butiker blir verkningslös eftersom här finns en extra snabb rabattkassa öppen dygnet runt med hemleverans på vissa ställen.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading