Om webbplatsen | Kontakt

Meteorologen är en luring - inte sant längre!

Förr kunde man raljera med meteorologen och den prognos som han lämnade. Idag är prognosen till 98 % tillförlitlig och det är inte bara en han längre. Det är imponerande att se hur de numera, med exakthet, kan förutsäga morgondagens väder. Det handlar också om en helt annan kunskap om vindar från marknivå upp till 15 000 meter. Spridningen av den ”vassa” askan från Island kan nästan med ”millimeterprecision” förutses.

Meteorologen har fått en viktig roll i ett miljösamhälle där vi ofta ligger på gränsen för att utnyttja klimatet för ett optimalt välbefinnande och säkerhetstänkande. Kanske utnyttjar vi de här kunskaperna i för liten omfattning. För jordbrukarna kan säkert även temperaturer strax under jordytan ha en stor betydelse för kommande skörd. Värmen i havet påverkar vårt klimat mer än vi tror och här finns det säkert mer att utveckla.

För oss vanliga människor så kanske det inte gör så mycket hur vädret är men det blir alltid mycket roligare och vällustigt när solen skiner. Jag vill gärna citera min mormor som var jordbrukare och nära odlingslandskapet i Gästrikland . Hon brukade fråga oss 8-åringar på 1950-talet, - vet ni vad dom gör i Ockelbo när det regnar? Vi svarade givetvis – nej och hon replierade – dom låter det regna!

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv