Om webbplatsen | Kontakt

På narkotikaspaning i avloppet!

Genom att ta prover på avloppsvattnet i Stockholm kan det uppskattas att ca:3000 doser intas varje helg. Hur tillförlitlig den här metoden är kan man alltid diskutera men resultatet är intressant och borde följas upp, jag tror att det är fler. Risken är ju att kokainbrukarna kissar ute på gatorna i fortsättningen även om jag inte tror att det blir så. Här handlar det om människor som vill ha en fin fasad och då väljer man ett normalbeteende vid toalettbesök.

Det skulle vara intressant att fortsätta med den här mätmetoden och förfina den och då är det bara att räkna baklänges hur mycket som slinker förbi tull och polis. Idag famlar vi när det gäller narkotikabrukets omfattning. Tullens beslag som är de största är ju intressanta att ha som en statistisk parameter. Nu minskar man tullnärvaron och det försämrar tillförlitligheten. När det gäller större narkotikabeslag så torde tullen normalt upptäcka 10 % och då är narkotikan i koncentrerad form. Jag tror den upptäcktssiffran är betydligt lägre när det gäller kokain.

Det är oerhört viktigt att narkotikabekämpningen hålls på en hög effektivitetsnivå så vi slipper att hamna i samma missbruk som finns i övriga Europa och USA. Det är ungdomarna som är i riskzonen och de är vår viktigaste samhällsresurs som inte får gå förlorad. Ett grundfundament är tullens närvaro med hundar och teknisk utrustning även vid de inre gränserna mot EU-länderna. Ett bevis på detta är norska tullens rekordbeslag av narkotika vid deras gräns mot Sverige.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading