Om webbplatsen | Kontakt

Religionerna får en tuff match mot upplevelsecentra och underhållning.

Schweizarna röstade om huruvida nya minareter skall få byggas. De har tydligen några redan. Moskéer verkar de inte ha något emot. Det blev ett nej och det tror jag det blivit i Sverige också. De flesta är rädda för det obekanta och för ”utsocknes”. Den gamle revyskådespelaren gestaltade detta in sketchen ” Vi är som en enda stor familj”. Så har det varit sedan tidens begynnelse i alla byar och sedermera samhällen.

Det blir allvarligt när det hela utvecklas till förföljelse och främlingsfientlighet. Det är oerhört viktigt att vi bevarar vårt sekulära samhälle där alla trosåskådningar får verka och bygga sina tempel utan att för dens skull störa andra sådana. Vårt problem är istället att det är för få i kyrkorna så de får rivas istället och jag tror att minareterna får samma problem på sikt.

Den västerländska kulturen och framför allt, TV underhållning, Internet och den snabba kommunikationen tror jag ingen religion rår på. Kvar blir möjligtvis den pliktskyldigast religiösa traditionen i de olika trossamfunden och några marginella fundamentalistiska sekter som kan bli svåra att ha att göra med.

Dagens tempel ligger i de nya upplevelsecentra, gallerior och småkrogar som finns runt omkring i Sverige. De kommer att fälla både kyrktorn och minareter utan folkomröstningar. Det är viktigt att vi respekterar varandras trosinriktningar och att vi som inte tror på gudar av något slag också blir respekterade.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading