Om webbplatsen | Kontakt

Retorik är en stor konst men inte alltid ett sanningsbudskap!

Retorik är en stor konst som aldrig kommer att bli bra hos några, andra har det medfött och de flesta får jobba rejält för att det skall bli bra. Ett av de bästa talen i glädje jag hört är det prins Daniel höll vid sitt bröllop. Att tala utan manus är stort och att dessutom hålla för den press han var utsatt för är ännu större. Att sedan få till ett tal som passar in i den stämning som råder gör det här talet historiskt.

Att tala i stor sorg i stora sammanhang är också svårt och det är två personer som gjort det på ett bra sätt under mina år och det är kungen efter tsunamikatastrofen och även statsminister Ingvar Carlson gjorde bra ifrån sig vid minneshögtiden efter Olof Palmes död. Man märker vilka som har egna erfarenheter och kan leva sig in i situationen.

Om nu prins Daniel är den bästa talaren på senare tid så är BP-ordföranden Svanberg den sämsta talaren det här året. Han kunde inte hantera ett svårt tal och kombinera det med sina ansiktsuttryck i en svår situation. Jag tror att man aldrig skall ge sig in på att uttrycka svåra känslomässigt laddade saker på ett annat språk oavsett hur bra man än kan språket. Låt andra översätta så är man kvitt åtminstone en risk.

Jag tror att det talade ordets betydelse kommer att öka framöver beroende på att filmen vinner utrymme både när det gäller intervjuer och budskap. Det finns ingen som Churchill numera och inte ens i dess närhet men en av de skickligaste retorikerna i svensk politik är Carl Bildt. Han får t.o.m. journalisterna att tystna även om de nu försöker anfalla honom via hans tidigare uppdrag i ett oljebolag.

Den svenske åklagaren som inlett en förundersökning mot oljebolaget slösar bara med skattepengar enligt min uppfattning. Förundersökningen kommer med all säkerhet att läggas ner och brott kan ej styrkas och då har den kostat minst en miljon. Det hjälper inte med retorik när det inte finns något brott.

Slutligen var det kul att justitieministern idag kom med förslag till förenklingar i kameraövervakningen i den riktning jag skrev om i min blogg igår. Nu tror jag inte hon läst min blogg utan kameran är i tiden.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading