Om webbplatsen | Kontakt

Skandal Polisen!

Ett mycket spektakulärt rån äger rum i Stockholm med hjälp av en stulen helikopter. Polisen står maktlösa på marken eftersom polishelikoptern inte kan starta efter bombhot. Rånarna undkommer med ett okänt byte. Till dessa nyheter vaknade jag i morse.

Det är andra gången polishelikoptern utsätts för bombhot och inte kan starta i en krissituation. Det vore konstigt om inte några högt uppsatta i polisen får ta ansvar för denna skandal. Ett PAN-ärende på högre tjänstemannanivå. Det är mycket oprofessionellt att låta ett så strategiskt hjälpmedel som en helikopter stå obevakad. Vad hade hänt om det varit ett terroristangrepp eller kidnappning av någon företrädare för samhället från luften.

Förr stod det starklara stridsflygplan på Tullinge flygplats, det fanns också till för några år sedan militärhelikoptrar för räddningstjänst strax utanför Stockholm. Nu har vi bara obemannade och obevakade polishelikoptrar, ofattbart. Vi medborgare har rätt till ett bättre skydd. Återstationera de militära räddningshelikoptrarna och använd dessa. De är dessutom bättre utrustade för den här typen av uppdrag. Då löser vi både räddningstjänsten och polisiära arbetsuppgifter.

Det får vara slut på larvet att militär inte kan hjälpa till vid polisiära insatser. Att bedriva polisiär verksamhet utomlands med svensk militär går bra men i Sverige kan militären inte ens hjälpa till med transporter. Det går att reglera detta på ett smidigt modernt sätt. Det finns ingen risk för ett nytt Ådalen. Nästa gång är det något allvarligare som händer och då håller inte dagens handfallna förhållningssätt. Det gäller inte bara Stockholm utan alla strategiska platser där hot är tänkbara.

Kommentarer

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading