Om webbplatsen | Kontakt

Smärta och motgång fostrande!

Det värsta ett barn kunde drabbas av var tandvärk på julafton skojades det om och inget roligt för den som drabbas. För den fullvuxne är nog ryggont en smärta som är bland det jäkligaste och på ren svenska ett ”rent helvete”. I mina yngre år var jag hårt drabbat för att under de senaste 20 åren klarat mig riktigt bra. Men nu slår det till igen ungefär en gång i kvartalet och det är tuffa veckor.

Bechterews sjukdom är inte känd av så många och inte ens av läkarna på 1960-talet men finns dokumenterad i skelett sedan faraonernas tid. Ryggkotorna växer ihop som en bambukäpp och resan till det tillståndet vill nog inte många vara med om. Vi som har den här kroniska sjukdomen ser direkt vilka som har den och det är ganska många.

Jag har en filosofi som går ut på att människor som har kroniska smärtor eller drabbats av rejält tragiska livshändelser är en bättre sorts människor. Jag har sett det bland chefer och andra, de som har haft ett större mått av elände och inte gått under har blivit suveräna ledare. Andra som vandrat genom livet med en mer eller mindre stor räkmacka i handen behärskar inte förmågan till empati och kan oftast inte lösa ledar- och samverkansfrågor på ett normalt sätt.

Efter snart tre veckors smärta är jag en betydligt bättre människa igen och jag vet att det snart är dags igen. Det skulle vara intressant att veta våra makthavares bakgrund och vilket mått av elände de utkämpat under livet. Jag är av erfarenhet övertygad om att de som haft många besvärliga upplevelser är de bästa medmänniskorna.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading