Om webbplatsen | Kontakt

Sommartid en fullständigt onödig förrättning?

Sommartid är numera mångtydigt idag är det klockans förhållande till solståndet som ger oss ett uppdrag att ställa om alla klockor. Datorn klarar sig själv medan väckarklockan, bilen, vägguren och andra timers kräver sin tid. Förutom att det ställer till besvär så påverkar det vår sömn. För några av oss sker omställningen snabbt andra har svårt att anpassa sig.

Jag är motståndare till sommartid det finns ingen anledning att styra och ställa med klockan. Det finns fler nackdelar än fördelar. På våren och försommaren är det en timme kallare på morgonen och i Sverige där solen på sommaren lyser långt in på kvällen ändå finns det ingen anledning att hålla på med att ställa om klockor. Det är väl ingen större fråga men den är helt onödig.

Det som skiljer oss människor från andra varelser är att vi mäter tiden och då tycker jag att det finns all anledning att vara konsekvent och inte hålla på att flytta timmar. Ett misslyckat försök med sommartid gjordes tydligen i Sverige 1916. Kanske var man klokare då åtminstone fram till 1980-talet då sommartid infördes igen.

Den energibesparing som görs är marginell och för oss i nordligare delen av jordklotet kan vi mycket väl avstå från sommartid. Länderna kring ekvatorn har inte sommartid av naturliga skäl. Ett enda skäl finns och det är kommunikationen med övriga Europa där möjligtvis Mellaneuropa har någon nytta av sommartid.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading