Om webbplatsen | Kontakt

Sortera sopor!

Sortera sopor!
Jag har funderat över varför det nu är viktigare att sortera sopor än att ha en viss ordning i skafferiet. Det verkar som om vi går mot ett pedantsamhälle där allt skall ha sin fastställda plats. I mitt skafferi är det svårorienterat, däremot tvingas jag sortera avfallet på ett sätt som gör både skafferiet och kylskåpet avundsjukt. Det är samma sak i snickarboden där är oordningen fullständig men överblivna rester av metallbitar och träbitar sorteras prydligt i olika lådor. Det är nästan omöjligt att hitta en hel glödlampa men de trasiga ligger prydligt sorterade i en kartong och samma gäller för batterier.

Vi som inte är pedanter far illa av förhållandet att det är lättare att hitta en trasig pryl än en ny glödlampa. Jag har funderat över om det inte vore bättre att förvara både hela och trasiga batterier och glödlampor i samma låda men tankespåret höll inte i många mikrosekunder. Visst är det bra att materia återvinns och egentligen är allt avfall restprodukter som har ett värde om det är väl sorterat. Jag får väl upprätta något slags lagersystem hemma för att hålla reda på oöppnade soppburkar och nya glödlampor.

Sortera är årtiondets modeord och visst måste det vara ett verb i vår tid något annat hade blivit fel. Betydelsen är att ordna föremål i grupper är också tidstypiskt, in i fållan vi bestämmer! Alternativt betyder det att ordna i viss ordningsföljd, ofta alfabetiskt, numeriskt eller kronologiskt. De senare alternativen stämmer inte med mina soppburkar. Substantiv är nog inte något i tiden utan något underordnat i dagens tidevarv.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading