Om webbplatsen | Kontakt

Tornedalen ett bra exempel!

Igår ägnade jag kvällen åt att gå igenom och skanna in diabilder från mina aktiviteter i Tornedalen till elektroniskt format. Årtiondet var 1990 talet och den förestående EU-anslutningen. Många av mina kollegor var då föremål för uppsägning och ett avslut av anställningen i Tullverket.

När jag blickar tillbaka kan jag se samma perspektiv som nu. Både verksledning och politiker ser bara Stockholm och knappt lyfter de blicken utanför Strömpartären. Ett perspektiv som förskräcker. Tulltjänstemännen i Tornedalen hade enorm kunskap om förhållandena utmed älven. De hade dessutom norrbottenkänslorna i blodet, något som både regering och verksledning saknade.

I Karesuando hjälpte de till om det blev bråk i familjerna. Det hände att en trakasserad hustru kom springande mitt i natten till tullstationen. Nu får man ringa till Kiruna, ca; 20 mil bort efter polis. Innan någon har kommit till undsättning har slagen haglat i nästan två timmar.

Jag har sagt det åtskilliga gånger, Stockholm är ett perspektiv landet i övrigt ett annat. Verksledningar och regering har glömt bort det som finns utanför Strömpartären. Det är hög tid att slå ihop och bilda nya myndigheter och samordna statlig verksamhet. Tyvärr förskräcker nuvarande frånvaro av departementssamverkan.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading