Om webbplatsen | Kontakt

Tullmuren!

Jag är inte särskilt intresserad av fotboll men jag följer med något. Enligt min åsikt så talar sportjournalister och andra sk. experter mest om de stora lagen i elitserien. Det är AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och Göteborg.  Att det finns några nya lag från mindre orter det nämner man nästan aldrig. Mjällby laget från den lilla orten i Blekinge tar man nästan inte i sin mun fastän de ligger femma just nu.

Jag tycker det finns större anledning att tala om Mjällby än de stora lagen som har en svans av huliganer och bärsärkar. Deras framfart kan mera liknas vid kalabaliken i Bender än en trevlig fotbollskväll. Jag tycker det är tid att tona ner de här hulliganlagen till förmån för de hulliganfria som t.ex. Mjällby som är riktigt framgångsrika utan supporter som har baseballträn med sig.

För nästan femtio år sedan 1962 gick ett lag som hette Högadal upp i Allsvenskan. Högadal är en liten del av Karlshamn och kvartersgänget gick rätt upp i Allsvenskan med enbart egna spelare. Lagets stöttepelare var tulltjänstemänen i Tullmuren som spelade i backlinjen. De tjänade inga pengar på sin fotboll och fick knappt ledigt från Tullverket för att spela sina Allsvenska matcher som då var Elitserien. Idag är det för mycket pengar i fotbollen och jag går därför aldrig på en match där jag får betala.

Tullmuren bestod av målvakten Sven-Erik Bergström, högerback Torsten Hansson, centerback Kjell Larsson och vänsterback Torsten Åkesson, alla tulltjänstemän vid Tullkammaren i Karlshamn. Av namnet ”tullmuren” framgår att de var en slags fotbollens Sven Duva, de ”släppte ingen j-vel över bron”. Snart faller deras prestationer i glömska men då var idrotten ren och det fanns ingen svans av ligister. Det finns all anledning att minnas dessa stronga grabbar.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading