Om webbplatsen | Kontakt

Tullveteraner på Kunglig mark!

Idag gjorde Tullveteranerna ett studiebesök i det vackert belägna Askersund vid Vätterns norra ände. Staden ligger i ett område som är mycket vackert och har sina rötter i Gustav Wasas tid då också Tullverket fick mera ordnade former.


Över trettio Tullveteraner hade hörsammat inbjudan till resan som innebar tidig uppgång på morgonen och en lång bussfärd. Vi besökte också det närbelägna Stjernsunds Slott som har en intressant historia med mycket välbevarade interiörer från mitten av 1800-talet när det ägdes av familjen Bernadotte.

Slottet ligger nästan mitt emellan Stockholm och Oslo så det var ju lämpligt för kungligheterna att stanna där när Sverige och Norge var brödrafolk med samma kung. Prins Gustaf - sångarprinsen som bland annat komponerat Studentsången, "Sjungom studentens lyckliga dag" och Vårsång, "Glad såsom fågeln i morgonstunden" satte sin prägel på slottet. Han dog tyvärr endast 24 år gammal.

Slottet ägs numera av Vitterhetsakademien som har Hans Maj:t Konungen som högsta beskyddare.  Vi fick också möjlighet till en härlig båtfärd i Vätterns lilla, men ack så fina skärgård. Till den inkokta laxen som bjöds ombord gavs också möjlighet att inta något glas vin, vilket vissa av oss gjorde. Ett privilegium som endast den som inte är i tjänst kan göra till lunch.

Att det tillverkas en lyxchoklad med namnet Venus i Askersund vet jag nu och vi fick både provsmaka och köpa läckerheterna.

Det är alltid trevligt att träffa gamla kollegor under gemytliga former. Under bussfärden hemåt så slog det mig vilken tullkunskap det fanns i bussen. Jag skulle inte tveka en sekund om att de här Veteranerna skulle kunna ta över Tullverket i morgon och med lite IT-introduktion skulle det fungera alldeles utmärkt.

Många trevliga samtal fördes mellan deltagarna men dessa skall vi inte berätta om här.

Nästa Tullveteransmöte blir den 24 september 2009 i Tullmuseet.

Kommentarer

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading