Om webbplatsen | Kontakt

Varför är bilindustrin så konservativ?

För några år sedan värmdes alla hus upp av olja eller el i mitt närområde. Nu är alla de som fortfarande gör det i minoritet. Det handlar nu om bergvärme eller luftvärmepumpar. En teknik som många såg som mycket marginell för 10 år sedan. Idag är det en självklarhet för de flesta.

Den ekonomiska vinsten för en normalvilla rör sig om minst 20 000 kr per år. Avskrivningen går fort om man samtidigt behövde byta ut sin oljepanna. I princip kastar de som inte byter värmesystem bort 20000 kr/år. Det handlar om rejäla besparingar. Min kostnad för att försörja värmepumpen med el kostar ca: 5000 kr per år det andra bjuder berget på.

Låt oss göra samma fundering kring bilen som för 10 år sedan i huvudsak var bensindriven. Idag handlar det också om E85 eller diesel. Endast dieseln innebär en besparing för den enskilde men också ur miljösynpunkt är den effektiv. Det måste dock finnas ett ännu effektivare bränsle som också ger ett incitament för den enskilde att byta bil.

Kan man göra radikala förändringar av energi vid uppvärmning måste det finnas samma möjligheter inom fordonssektorn. Alkohol som bränsle verkar inte vara någon vinnare eftersom den måste destilleras med vad det innebär av energiförbrukning. Varför inte i större omfattning köra på växtoljor av olika slag. Det finns säkert fler exempel som jag inte behärskar.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading