Om webbplatsen | Kontakt

Villaoljan snart historia och det är dags för bilbränslet att gå samma väg!

Förr kunde röken från villapannorna ligga tung över förorternas villaområden. Jag har upplevt kol- och oljepannan och senast bergvärmepumpen. Nu är det sällsynt att se rök från en skorsten och sotaren som förde ett herrans liv om stegar och räcken in absurdum är väl arbetslös. Jag kan tacka honom för att numera är taken nästan handikappanpassade, så det lyckades han med i slutskedet

Några enstaka braskaminer sprider en väldoftande björkvedsdoft vilket åtminstone ger en nostalgikick. Nu är det ett hål i berget mellan 140 till 300 meter som värmer upp huset med lite lätt assistans av el för att köra värmepumpen. Är elen från vatten- eller vindkraftverk ja då är man bäst i klassen när det gäller miljö. Luftvärmepumpen är alternativt nästan lika effektiv och lite billigare i installation.

Hur det här med värmepumpar går till är inte enkelt att förstå men det är genialt att ta ungefär tre grader ur berget och sedan få ett härligt varmt duschvatten är nästan otroligt. Det funkar även om det kommer minusgrader från berget eftersom vätskan som cirkulerar är samma som spolarvätska. Jag förstår inte hur man har råd att ha kvar oljeuppvärmning i hus längre.

När man nu kan få energi ur luft för att värma ett hus kanske det finns något geni som kan ta luft för att driva en bil med någon liknande omvandlingsmetod. Stoppa några centiliter biodiesel och ut kommer 140 hk. Det måste vara nästa mål att få ner förbrukningen av fossila bränslen. Nu när alla nyrika kineser skall åka Volvo då gäller det att hitta på något smart och det är snabbt.

När det går att få ner energiförbrukningen i ett hus så drastiskt så borde i konsekvensens namn ingen personbil dra mer bränsle än högst en deciliter milen. I den här branschen krävs det verkligen forskarinsatser. Jag tror inte på bilar med enorma batterier. Det fanns i bilens barndom och nog borde vi väl kunna hitta på något bättre 2010.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading